Okładka książki - Cienie Pecan Hollow

Cienie Pecan Hollow

Jakie są Twoje skojarzenia, kiedy myślisz o Stanach Zjednoczonych?
Moje wyobrażenie o USA to Route 66, ciągła podróż np. Chevroletem Impala 1967r. (kto zgadnie kogo mam na myśli? 😉), postoje w motelach przy drodze, bary z ogromnymi shake’ami, dolewkami kawy, pancake’ami z syropem klonowym, czerwonymi kanapami i małe miasteczka. Można powiedzieć, że klasyka gatunku 🙂

Kiedy zaczęłam zatapiać się w historii Kit od pierwszych zdań poczułam taki właśnie amerykański vibe, miałam wrażenie jakbym oglądała serial (chociażby Supernatural, wyłączając wątki paranormalne 😀)

Opowieść obejmuje około 20 lat. Seria zdarzeń rozpoczyna się w roku 1970, kiedy to Kit, młoda dziewczyna, samotna uciekinierka poznaje przypadkowo Manny’ego, kryminalistę, manipulatora, człowieka, który potrafi postawić na swoim. Aby przetrwać muszą stworzyć duet złodziejaszków i wspólników. Po czasie ich relacja coraz bardziej się zacieśnia i staje się w pewnym momencie niebezpieczna dla dziewczyny… chociaż ta zapatrzona jest w Manny’ego, jak w obrazek. W końcu udaje jej się uciec i tak przeskakujemy do roku 1990, do małego miasteczka Pecan Hollow, gdzie Kit próbuje żyć. Niestety przeszłość wraca jak bumerang, a powrót mężczyzny staje się koszmarem…

Szczerze powiedziawszy mam mieszane uczucia odnośnie tej pozycji. Prawdą jest, że spędziłam przy niej miło czas, wkręciłam się w historię i z wielkim zaangażowaniem śledziłam ją do końca, a z drugiej strony nie poczułam praktycznie nic… Nie jest to książka, która pozostanie na długo w mojej pamięci, chociaż porusza ważne, trudne tematy i z pewnością ktoś może ją odebrać zupełnie inaczej niż ja.
Znajdziesz tu wątek małego miasteczka, ludzi, którzy nie potrafią szeroko spojrzeć na świat. Poznasz dziewczynę, której nikt prawdziwie nie kocha i dlatego trudno jej okazać miłość innym, nawet własnej córce. Dostrzeżesz jak ważna jest potrzeba akceptacji i staniesz się świadkiem walki o przyszłość.

Jedno mogę stwierdzić z całą pewnością, jeśli potrzebujesz chillu i lektury, która sprawi, że przeniesiesz się myślami daleko za ocean to jest tytuł właśnie dla Ciebie 🙂

Informacje dodatkowe o Cienie Pecan Hollow:

Wydawnictwo: Mova
Data wydania: 2023-06-14
Tytuł oryginału: Shadows of Pecan Hollow
Tłumaczenie: Anna Sauvignon
Dodał/a opinię: etiudyliterackie

Zobacz opinie o książce Cienie Pecan Hollow

Kup książkę Cienie Pecan Hollow