Okładka książki - Cienka granica patronujemy

Cienka granica

Czasem sięgam po książkę zupełnie spontanicznie. Coś przyciąga mnie do niej jak magnes, czasem tytuł, czasem tajemniczy opis, a innym razem po prostu okładka, która w jakiś sposób do mnie przemawia i szepcze do mnie "Sięgnij po mnie, nie pożałujesz". Tak właśnie było z książką „Cienka granica” autorstwa Anety Palki. Zaintrygowała mnie oprawa graficzna i opis fabularny. O tym, że to debiut autorki, dowiedziałam się dopiero podczas pisania tej recenzji… I wciąż nie mogę w to uwierzyć. Naprawdę nie jestem w stanie pojąć, jak osoba niedoświadczona mogła napisać tak dojrzałą, dopracowaną i przemyślaną powieść. Nie ma tu chaosu, niepotrzebnych dygresji czy fabularnych dziur. Jest za to dobrze skonstruowana, dopracowana i przemyślana opowieść, która od początku do końca trzyma w napięciu i nie daje o sobie zapomnieć.

Już sam opis książki daje przedsmak tego, co czeka nas w środku. Choć tak naprawdę daje tylko mały przedsmak tego co w niej znajdziemy.

Ustabilizowane życie Mai zostaje wywrócone do góry nogami, kiedy dostaje pierwszy anonim. Ten jeden list uruchamia lawinę nieoczekiwanych wydarzeń, a gdy wydaje się, że gra dobiega końca… wszystko dopiero się zaczyna. Równolegle poznajemy Ewelinę, której życie zmienia się po jednej nieprzemyślanej decyzji, kiedy dla zabawy podpala wrak samochodu po wyjściu z dyskoteki. To, co z pozoru wygląda na dwie zupełnie różne historie, zaczyna się ze sobą splatać. Łączy je tajemnica sprzed kilkudziesięciu lat, która domaga się ujawnienia. Gdy jedna z kobiet ją poznaje, nie cofnie się przed niczym, by skonfrontować się z drugą.

Autorka umiejętnie rozkłada napięcie. Z każdą kolejną stroną, z każdym rozdziałem akcja się rozwija, zagadki się mnożą, a czytelnik zostaje wciągnięty w wir wydarzeń, z którego nie sposób się wyrwać. To nie jest książka, którą odkłada się ot tak. To książka, którą się chłonie, rozpracowuje, przeżywa. I cały czas trzeba być czujnym, bo wystarczy chwila nieuwagi i można się potknąć – tak jak bohaterowie.

Największe zaskoczenie? Zakończenie. Gdy już myślałam, że wszystko zostało wyjaśnione, autorka postanowiła wywrócić wszystko do góry nogami i… zrobiła to genialnie. Nie jedno zakończenie, a kilka. Każde inne, każde potrzebne, każde zamykające kolejne wątki i odsłaniające kolejne warstwy tej skomplikowanej historii. Czułam się, jakbym na końcu otrzymała pełną układankę, bo zrozumiałam, co, kto, kiedy i dlaczego. A to w książkach tego typu ogromna wartość.

To, co mnie szczególnie ujęło, to mnogość emocji, które autorka zaserwowała czytelnikowi. Jest ból, zemsta, pragnienie, nienawiść, smutek, ale też miłość i współczucie. Książka jest jak kameleon – zmienia barwy w zależności od sytuacji. Czasem łapie się za serce, innym razem powoduje dreszcz niepokoju, a chwilami sprawia, że człowiek sam nie wie, co czuje. Nie wiadomo, kto jest dobry, a kto zły. Aneta Palka umiejętnie bawi się ludzkimi emocjami i gra z czytelnikiem w niebezpieczną grę.

Autorka prowadzi fabułę z pełną świadomością, konsekwencją i niesamowitą umiejętnością budowania napięcia. Tu nic nie jest przypadkowe. Każdy wątek zostaje domknięty, każda postać, choćby epizodyczna wnosi coś ważnego. A fakt, że do końca nie wiadomo, kto jest ofiarą, a kto oprawcą… to tylko dodaje smaczku i trzyma w napięciu do ostatniego akapitu.

Ogromny plus za to, że mimo sporej objętości książki, nie ma w niej ani jednej zbędnej strony. Wszystko jest po coś. Każdy szczegół, każda scena, każda postać. Dzięki temu historia jest kompletna, pełna, angażująca. I właśnie dzięki temu tak bardzo wciąga. Miałam wrażenie, że autorka dokładnie wiedziała, jak rozłożyć akcenty i jak sprawić, by czytelnik był cały czas o krok za nią.

Z czystym sumieniem mogę napisać: to najlepszy debiut, jaki przeczytałam w ostatnim czasie. I mówię to z pełnym przekonaniem. Jeśli lubisz książki z tajemnicami, emocjami, wielowarstwową fabułą i zakończeniem, które wbija w fotel, „Cienka granica” powinna trafić na Twoją listę. To książka, o której się myśli jeszcze długo po przeczytaniu.

Z całego serca polecam i z niecierpliwością będę wypatrywać kolejnych książek Anety Palki. Jeśli tak wygląda jej debiut, to boję się (i jednocześnie nie mogę się doczekać),co będzie dalej.

Informacje dodatkowe o Cienka granica:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-07-21
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Cienka granica

Kup książkę Cienka granica