Okładka książki - Cienka granica patronujemy

Cienka granica

Ustabilizowane życie Mai zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni, kiedy dostaje pierwszy anonim. Uruchamia on serię niespodziewanych zdarzeń, a kiedy gra się kończy, już nic nie jest takie samo. Całkowitej zmianie ulega też życie Eweliny, kiedy pewnego lata dla zabawy podpala wrak samochodu po wyjściu z dyskoteki. Jest jeszcze coś, co łączy Maję i Ewelinę – tajemnica sprzed kilkudziesięciu lat. Gdy jedna z kobiet ją pozna, z uporem będzie dążyć do konfrontacji z tą drugą.

Wystarczy jedna niewłaściwa decyzja, żeby doświadczyć na własnej skórze, że niektórym tragediom trudno jest zapobiec, a czasu nie da się cofnąć. Cienka jest granica między niebem a piekłem. Co się stanie, gdy zostanie przekroczona?

Informacje dodatkowe o Cienka granica:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-07-21

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Cienka granica

Cienka granica - opinie o książce

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2025-10-06, Ocena: 5, Przeczytałem,

“Demony są jak pasożyty. Zagnieżdżają się w organizmie i odżywiają słabością”.

Maja wiedzie ustabilizowane, dobre życie. Jest szczęśliwą żoną i matką. Wszystko jednak zmienia się wraz z nadejściem pierwszego anonimu. Po nim przychodzi kolejny, a lawina niepokojących wydarzeń rusza z zaskakującą siłą. Nic już w życiu Mai nie będzie takie samo. Zagrożona jest ona i jej bliscy. Ewelina, przed laty, po jednej z imprez, dla żartu podpaliła wrak samochodu. Ten pozornie niewinny wygłup okazał się momentem, który zaważył na jej przyszłości. Dziewczyna trafiła do poprawczaka. Między Mają, a Eweliną istnieje cienka, niemal niewidoczna nić — delikatna, ale mocno splątana tajemnicami z przeszłości. Gdy prawda wreszcie wychodzi na jaw, chęć konfrontacji staje się nie do powstrzymania. Co ona przyniesie? Katastrofę czy oczyszczenie?

Jedna decyzja potrafi odmienić całe życie, popchnąć je w zupełnie innym kierunku, niż byśmy chcieli. To udany, niezwykle dojrzały debiut. Fabuła została utkana misternie, jest dopracowana w każdym szczególe, spójna i logiczna. Akcja toczy się naturalnym rytmem, ale wzbudza nerwowe oczekiwanie i trzyma w napięciu aż do ostatnich stron. Przeszłość bohaterów wyraźnie odciska się na ich teraźniejszości, a Aneta Palka z ogromną wrażliwością i empatią pokazuje emocje, które nimi targają. Postacie są świetnie wykreowane – nieidealne, pełne sprzeczności, bardzo ludzkie. Każdy coś ukrywa, każdy z czymś się zmaga.

Powieść, która tylko z pozoru wydaje się lekka. W rzeczywistości to historia, w której nic nie jest oczywiste, a wybory mają swoją cenę. Jedna decyzja, która zmienia wszystko. Balansujemy między tym, co słuszne, a tym, co konieczne. Autorka z wyczuciem i głębią porusza trudne tematy – alkoholizm rodziców, stratę bliskiej osoby, traumatyczne dzieciństwo i jego wpływ na dorosłość. Wszystko w pewnym momencie się kumuluje, aż napięcie staje się niemal namacalne, a książka – absolutnie nieodkładalna. Towarzyszy nam zaskoczenie, niepokój, czasem wręcz niedowierzanie. Intrygi, manipulacje, duszne sekrety i niedopowiedzenia wychodzą na światło dzienne w najmniej spodziewanym momencie, burząc wszystko, co wydawało się stabilne. Zazdrość, nienawiść, pragnienie zemsty. I ta nieustanna niepewność — kto jest naprawdę winny, a kto ofiarą?

Rewelacyjny miks gatunków – obyczaj, romans, thriller psychologiczny i kryminał w jednym. Wyborny koktajl emocji! Autorka mistrzowsko gra na uczuciach czytelnika – pisze mocno, autentycznie, dojrzale i z pazurem. A zakończenie? Takiego finału się spodziewałam. Gorąco polecam! Tatiasza i jej książki :)

"Cienka granica" to powieść z pogranicza thrillera obyczajowego i romansu – gatunków bardzo lubianych przez wielu czytelników.

Aneta Palka wprowadza w świat pełen napięcia, emocji i nieraz trudnych relacji między ludźmi.

Jak na początek literackiej drogi w tym gatunku, autorka zrobiła dobry start.

Umiejętnie buduje atmosferę tajemnic, potrafi grać emocjami i zarysować postacie tak, aby wzbudzać zainteresowanie czytelnika.

To książka, która z pewnością trafi w gust wielu osób.

Z mojego punktu widzenia – subiektywnie – niektóre elementy książki kłócą się z moim światopoglądem, przez co trudno było mi w pełni zanurzyć się w tę opowieść.

Dla fanów romansów z tłem sensacyjnym i obyczajowym może to być naprawdę ciekawa propozycja. "Cienka granica" to książka, która ma szansę znaleźć swoje grono odbiorców – szczególnie wśród tych, którzy szukają emocji, nieoczywistych wyborów bohaterów i historii trzymających w napięciu.

Avatar użytkownika - Bukietowo_joasi
Bukietowo_joasi
Przeczytane:2025-09-20, Ocena: 5, Przeczytałem,

Trzymający w napięciu obyczajowy thriller, którego akcja toczy się w Sosnowcu. Z pozoru spokojne życie lekarza i asesorki komornika w jednej chwili zmienia się w koszmar – choroba, zdrada i lawina sekretów pokazują, jak cienka jest granica między stabilizacją a tragedią.

Książka wciąga od pierwszych stron i mimo 511 stron czyta się ją błyskawicznie. Zaskakujące zwroty akcji, tajemnice i nieoczywiści bohaterowie sprawiają, że trudno się od niej oderwać. To historia, która skłania do refleksji, że osoby, którym ufamy, nie zawsze są tymi, za kogo je uważamy.

Jeśli lubisz thrillery obyczajowe z psychologicznym tłem, ta książka na pewno Cię pochłonie!

„Cienka granica” to debiutancka powieść Anety Palki.

Życie Mai zostaje dramatycznie wywrócone do góry nogami, gdy otrzymuje anonim, który rozpoczyna spiralę nieoczekiwanych zdarzeń – to moment, gdy gra dopiero się zaczyna, a rzeczywistość przestaje być pewna.

Równolegle autorka prowadzi wątek Eweliny – z pozoru zwyczajnej młodej kobiety, która dla zabawy podpala wrak samochodu po wyjściu z dyskoteki. Ten akt wydaje się błahy, ale niesie daleko idące konsekwencje.

W tle kryje się zagadka sprzed kilkudziesięciu lat – sekret, który łączy obie kobiety. Gdy jedna z nich odkrywa tajemnicę, zaczyna dążyć do konfrontacji z drugą. Pojawia się głęboka refleksja nad tym, jak jedna błędna decyzja może wstrząsnąć całym poukładanym życiem. Pałka mocno akcentuje, że granica między niebem a piekłem może być tylko cienka, i jednocześnie nieodwracalna.

Autorka kondensuje napięcie w sposób niemal mistrzowski — fabuła rozwija się krok po kroku, każda odkrywana tajemnica napędza dalsze wydarzenia . Styl pisania jest lekki, przystępny, a mimo to bogaty w emocje, co powoduje, że trudno się oderwać. Czytelnik stopniowo odkrywa coraz więcej, by w końcu – gdy już myśli, że wie, co się dzieje – zostać zaskoczonym.

Jednym z największych atutów książki jest jej zakończenie — wielowarstwowe i zaskakujące. Czytelnik otrzymuje pełną układankę, gdy ze zrozumieniem pojawia się kontekst wszystkich wydarzeń i motywacji bohaterów.

W powieści odnajdujemy kalejdoskop emocji — jest ból, zemsta, pragnienie, nienawiść, smutek, ale też miłość i współczucie. Autorka potrafi zmieniać ton powieści jak kameleon, balansując między różnymi nastrojami i trzymając czytelnika w napięciu . Dzięki temu nie zawsze wiadomo, kto jest ofiarą, a kto sprawcą — to czyni historię jeszcze bardziej wciągającą .

„Cienka granica” to debiut, który jasno pokazuje duży potencjał literacki Anety Palki. To powieść z pogranicza thrillera psychologicznego i literatury obyczajowej, idealna dla czytelników poszukujących głębi emocjonalnej, napięcia i złożonych relacji.
Dla osób, które cenią realistyczne i wnikliwie zarysowane postaci oraz napięcie budowane stopniowo.

Jest to debiut, który intryguje i zostawia ślad — stawia poważne pytania o granice decyzji i konsekwencje życia.

Avatar użytkownika - Zaczytanyzakatek
Zaczytanyzakatek
Przeczytane:2025-08-17,

Mam ostatnio niebywałe szczęście jeśli chodzi o książki. Ta powieść to świetny debiut, który sprawił, że znowu trudno było mi się oderwać od lektury.

Wspaniale przemyślana fabuła, pełna zagadek i niedopowiedzeń, lekki styl pisania, nietuzinkowi bohaterowie, ze swoimi wadami i zaletami to główne atuty tej powieści.

Powieści, która pokazuje, że tytułowa granica między niebem a piekłem, jest bardzo cienka. Przeszłość potrafi wejść w poukładane życie człowieka niespodziewanie i zdeptać teraźniejszość swoimi butami, zabierając to co najcenniejsze i pewne. Jeden błąd może spowodować lawinę kolejnych, a wtedy poukładany świat człowieka, runie jak przysłowiowy domek z kart.

Co sprawia, że tak trudno oderwać się od tej lektury? Fabuła. Czytasz jedną stronę, drugą. I stopniowo odkrywasz, kolejne tajemnice. Jednak kiedy wydaje Ci się , że wiesz już wszystko, nagle okazuje się, że nie wiesz nic, że tak naprawdę wszystko to Ci się tylko wydawało.

Trzeba niebywałego kunsztu literackiego, żeby tak świetnie poprowadzić fabułę. Jeśli to jest debiut? To co będzie dalej. Czy rodzi się przed nami kolejny talent, który wstrząśnie literackim światem? Zobaczymy. Szansa i potencjał jest duży. Ja trzymam kciuki 👍

Stworzenie tak świetnej powieści z pogranicza thrillera psychologicznego. Lektury pełnej emocji, bohaterów przesiąkniętych chęcią zemsty. Kolejnych działań, które doprowadzają do następnych tragedii. Opisów z rozpraw, pobytu w poprawczaku i licznych tajemnic wymaga bowiem niebywałego kunsztu literackiego.

Jeśli, więc lubisz powieści z psychologiczną głębią, pełne emocji i zakończeniem, które zaskakuje jest szansa, że taki jak i mnie, Tobie również ta powieść się spodoba.

„Cienka granica” to literacki debiut, który śmiało można nazwać dopracowanym i dojrzałym. Jeśli każdy kolejny tytuł Autorki będzie tak dobry – szykuje się mocne nazwisko na polskiej scenie literatury obyczajowo-psychologicznej.
Fabuła jest poruszająca i pełna emocji. Musicie mi uwierzyć ,że nie daje czytelnikowi ani chwili wytchnienia.

Czy jedna decyzja może odmienić całe życie? Czy przeszłość, nawet po kilkudziesięciu latach, może dogonić teraźniejszość i przewrócić ją do góry nogami?

"Demony są jak pasożyty. Zagnieżdżają się w organizmie i odżywiają słabością".

Losy Mai i Eweliny pokazują, jak niepozorne zdarzenia potrafią uruchomić lawinę dramatycznych wydarzeń. Anonimowy list, który dostaje Mają i lekkomyślny czyn Eweliny– to tylko początek tej mrocznej i wielowarstwowej historii. Obie kobiety łączy tajemnica sprzed lat, a kiedy wreszcie wychodzi na jaw… już nic nie jest takie jak wcześniej. Autorka z mistrzowską precyzją prowadzi czytelnika przez labirynt emocji, podejrzeń i niedopowiedzeń. Kiedy wydawało mi się, że znam już prawdę,jedno wydarzenie układa tą historię na nowo.

"Życie to nie bajka. Lepsze i gorsze chwile
przeplatają się jak nici w pajęczej sieci. Jedne
są silne i trwałe, inne słabe i wątłe. Podmuch
wiatru decyduje o ich losie. Niektóre z nici odlecą niczym babie lato…"

"Cienka granica " wciąga od pierwszych stron, nie da się jej odłożyć, dopóki nie poznamy zakończenia. A to, co czeka na końcu, jest naprawdę spektakularne. Dawno żadna powieść nie wywołała we mnie tylu emocji . Towarzyszyło mi ogromne napięcie, współczucie,zaskoczenie i smutek. To tylko część tych odczuć .To nie jest historia, którą się tylko czyta,to opowieść, którą się przeżywa. Nie możecie jej przegapić.Między prawdą a kłamstwem, winą a niewinnością, niebem a piekłem… jest naprawdę cienka granica.

"Cienka jest granica między niebem a piekłem. Dlaczego więc gorycz przenika do słodkości z taką łatwością? Dlaczego nie da się jej przełamać? Dlaczego nie istnieje nic pomię­dzy ..."?

Autorka pisze z taką dojrzałością i pewnością, że trudno uwierzyć, iż to debiut. Jej styl, wyczucie emocji i umiejętność budowania napięcia sprawiają, że nie boję się powiedzieć: wielkie nazwiska powinny poczuć się zagrożone. Uważam, że z tak dojrzałym piórem i wyczuciem fabuły Aneta Palka nie tylko wchodzi na rynek z przytupem – ona wkracza na literacką scenę z pełną świadomością swojej siły. Jeśli utrzyma ten poziom, może poważnie zamieszać na scenie literackiej.

Debiuty literackie to znakomita okazja, by poznać młodych twórców i ich osobiste spojrzenie na świat.

Jest coś, co łączy Maję i Ewelinę – tajemnica sprzed lat. Wystarczy jedna decyzja, żeby doświadczyć na własnej skórze, że niektórym tragediom trudno jest zapobiec, a czasu nie da się cofnąć. Cienka jest granica między niebem a piekłem. Co się stanie, gdy zostanie przekroczona?

Za mną kolejny udany debiut autorski. Świeży talent literacki, który zachwyca czytelnika wartościową opowieścią, nietuzinkowym stylem i tematyką. Dla mnie to perełka, która skradła me serca swoją oryginalnością, zdolnością do ukazania wielowątkowej relacji między bohaterami. Tajemnice i dramaty codzienności, które na długo zostaną w pamięci.

Debiut, wydawałoby się, że to jak pierwsze kroki dziecka, niezdarne, chwiejne, niepewne, a jednak. Autorka pokazałam nam, że można zacząć od razu z wysokiego C z dużym zaangażowaniem i starannością od samego początku do nieprzewidywalnego, wręcz mocno zaskakującego końca. Mamy tu oryginalność i zdolność do poruszenia czytelnika, tematy natury ludzkiej, które poddawane są analizie poprzez tajemnicę.

„Cienka granica”@ aneta_palka_ mieszanka literacka, obyczajówka, romans i thriller psychologiczny.
Warto zainteresować się tym debiutem ukazującym jak cienka jest granica pomiędzy kłamstwem a prawdą. Bo w relacjach międzyludzkich gdzie szczerość graniczy z fałszem, granica ta jest trudna do uchwycenia.

Avatar użytkownika - Poczytajzemna
Poczytajzemna
Przeczytane:2025-07-28, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Czasem sięgam po książkę zupełnie spontanicznie. Coś przyciąga mnie do niej jak magnes, czasem tytuł, czasem tajemniczy opis, a innym razem po prostu okładka, która w jakiś sposób do mnie przemawia i szepcze do mnie "Sięgnij po mnie, nie pożałujesz". Tak właśnie było z książką „Cienka granica” autorstwa Anety Palki. Zaintrygowała mnie oprawa graficzna i opis fabularny. O tym, że to debiut autorki, dowiedziałam się dopiero podczas pisania tej recenzji… I wciąż nie mogę w to uwierzyć. Naprawdę nie jestem w stanie pojąć, jak osoba niedoświadczona mogła napisać tak dojrzałą, dopracowaną i przemyślaną powieść. Nie ma tu chaosu, niepotrzebnych dygresji czy fabularnych dziur. Jest za to dobrze skonstruowana, dopracowana i przemyślana opowieść, która od początku do końca trzyma w napięciu i nie daje o sobie zapomnieć.

Już sam opis książki daje przedsmak tego, co czeka nas w środku. Choć tak naprawdę daje tylko mały przedsmak tego co w niej znajdziemy.

Ustabilizowane życie Mai zostaje wywrócone do góry nogami, kiedy dostaje pierwszy anonim. Ten jeden list uruchamia lawinę nieoczekiwanych wydarzeń, a gdy wydaje się, że gra dobiega końca… wszystko dopiero się zaczyna. Równolegle poznajemy Ewelinę, której życie zmienia się po jednej nieprzemyślanej decyzji, kiedy dla zabawy podpala wrak samochodu po wyjściu z dyskoteki. To, co z pozoru wygląda na dwie zupełnie różne historie, zaczyna się ze sobą splatać. Łączy je tajemnica sprzed kilkudziesięciu lat, która domaga się ujawnienia. Gdy jedna z kobiet ją poznaje, nie cofnie się przed niczym, by skonfrontować się z drugą.

Autorka umiejętnie rozkłada napięcie. Z każdą kolejną stroną, z każdym rozdziałem akcja się rozwija, zagadki się mnożą, a czytelnik zostaje wciągnięty w wir wydarzeń, z którego nie sposób się wyrwać. To nie jest książka, którą odkłada się ot tak. To książka, którą się chłonie, rozpracowuje, przeżywa. I cały czas trzeba być czujnym, bo wystarczy chwila nieuwagi i można się potknąć – tak jak bohaterowie.

Największe zaskoczenie? Zakończenie. Gdy już myślałam, że wszystko zostało wyjaśnione, autorka postanowiła wywrócić wszystko do góry nogami i… zrobiła to genialnie. Nie jedno zakończenie, a kilka. Każde inne, każde potrzebne, każde zamykające kolejne wątki i odsłaniające kolejne warstwy tej skomplikowanej historii. Czułam się, jakbym na końcu otrzymała pełną układankę, bo zrozumiałam, co, kto, kiedy i dlaczego. A to w książkach tego typu ogromna wartość.

To, co mnie szczególnie ujęło, to mnogość emocji, które autorka zaserwowała czytelnikowi. Jest ból, zemsta, pragnienie, nienawiść, smutek, ale też miłość i współczucie. Książka jest jak kameleon – zmienia barwy w zależności od sytuacji. Czasem łapie się za serce, innym razem powoduje dreszcz niepokoju, a chwilami sprawia, że człowiek sam nie wie, co czuje. Nie wiadomo, kto jest dobry, a kto zły. Aneta Palka umiejętnie bawi się ludzkimi emocjami i gra z czytelnikiem w niebezpieczną grę.

Autorka prowadzi fabułę z pełną świadomością, konsekwencją i niesamowitą umiejętnością budowania napięcia. Tu nic nie jest przypadkowe. Każdy wątek zostaje domknięty, każda postać, choćby epizodyczna wnosi coś ważnego. A fakt, że do końca nie wiadomo, kto jest ofiarą, a kto oprawcą… to tylko dodaje smaczku i trzyma w napięciu do ostatniego akapitu.

Ogromny plus za to, że mimo sporej objętości książki, nie ma w niej ani jednej zbędnej strony. Wszystko jest po coś. Każdy szczegół, każda scena, każda postać. Dzięki temu historia jest kompletna, pełna, angażująca. I właśnie dzięki temu tak bardzo wciąga. Miałam wrażenie, że autorka dokładnie wiedziała, jak rozłożyć akcenty i jak sprawić, by czytelnik był cały czas o krok za nią.

Z czystym sumieniem mogę napisać: to najlepszy debiut, jaki przeczytałam w ostatnim czasie. I mówię to z pełnym przekonaniem. Jeśli lubisz książki z tajemnicami, emocjami, wielowarstwową fabułą i zakończeniem, które wbija w fotel, „Cienka granica” powinna trafić na Twoją listę. To książka, o której się myśli jeszcze długo po przeczytaniu.

Z całego serca polecam i z niecierpliwością będę wypatrywać kolejnych książek Anety Palki. Jeśli tak wygląda jej debiut, to boję się (i jednocześnie nie mogę się doczekać),co będzie dalej.

Avatar użytkownika - cali91
cali91
Przeczytane:2025-08-04, Ocena: 5, Przeczytałem,

Cienka Granica to wiecej niz historia zdrady, milosci i przestepstw, bo to opowiesc o tym jak cienka jest granica miedzy dobrem a zlem i jak latwo ja przekroczyc.

Avatar użytkownika - ksiazkowo
ksiazkowo
Przeczytane:2025-10-30, Ocena: 6, Przeczytałam,

,,Cienka granica" to debiut literacki Anety Palki, ale czytając tę książkę, trudno w to uwierzyć. Od pierwszych stron widać dojrzałość pióra, wrażliwość i umiejętność obserwacji człowieka jego emocji, błędów i prób zrozumienia samego siebie. To nie jest lekka opowieść na jeden wieczór. To książka, która wchodzi pod skórę, zostaje w głowie i każe się zastanowić nad własnym życiem.

Historia dwóch kobiet Mai i Eweliny pokazuje, że czasami granica między dobrem a złem, prawdą a kłamstwem, winą a wybaczeniem jest naprawdę cienka. Jedna decyzja, jeden impuls, może zmienić całe życie nie tylko nasze, ale i innych ludzi. Autorka prowadzi te wątki z ogromnym wyczuciem. Nie spieszy się, pozwala nam poznać bohaterki od środka, zobaczyć ich lęki, wstyd, żal i pragnienie spokoju.

To, co szczególnie mnie poruszyło, to prawdziwość emocji. Autorka nie ucieka od trudnych tematów - pokazuje, jak ciężko jest żyć z tajemnicą, jak przeszłość potrafi wracać wtedy, gdy najmniej się tego spodziewamy. Nie ma tu tanich efektów, nie ma sztucznego dramatyzmu. Wszystko jest przemyślane, autentyczne i głęboko ludzkie.

Jak na debiut, książka jest zaskakująco dojrzała i dopracowana. Czuć, że Aneta Palka pisze z potrzeby serca, a nie dla efektu. Ma własny styl prosty, ale pełen emocji. Każde zdanie coś znaczy, każde słowo jest na swoim miejscu. Nawet jeśli fabuła chwilami zwalnia, to tylko po to, żeby czytelnik mógł w pełni poczuć wagę tego, co się dzieje.

,,Cienka granica" to nie tylko historia o dwóch kobietach. To opowieść o nas wszystkich o błędach, które popełniamy, i o tym, jak trudno czasem przyznać się do winy. O tym, że między tym, kim byliśmy, a tym, kim jesteśmy dziś, istnieje delikatna, często niewidoczna linia, cienka granica, którą każdy z nas w pewnym momencie przekracza.

Avatar użytkownika - beaut_88
beaut_88
Przeczytane:2025-08-18, Ocena: 6, Przeczytałem,

bardzo cienka jest granica jak sie okazuje.

Avatar użytkownika - agusl_00
agusl_00
Przeczytane:2025-08-14, Ocena: 6, Przeczytałem,

Bardzo miłe zaskoczenie.

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2025-08-03, Ocena: 5, Przeczytałam,
To naprawdę jest debiut??? To było jedno z pierwszych pytań, które pojawiło się w mojej głowie po przeczytaniu powieści ,,Cienka granica" Anety Palka od wydawnictwa Lucky. Ta książka jest po prostu świetna!!! Doskonale ukazuje jak cienka jest granica między niebem a piekłem. Jak łatwo można, na swoje nieszczęście, ją przekroczyć. Jedna decyzja, jeden sekret, jedna pomyłka, jeden ogień, jeden list, jedno wspomnienie i jedno życie wywrócone do góry nogami... Mocna, psychologiczna, naszpikowana emocjami powieść Anety Palka, trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. ,,Cienka granica" pozostawiła mnie z drżącymi dłońmi, kłębiącymi się w głowie myślami i tysiącem pytań. To nie tylko historia dwóch kobiet, Mai i Ewelinie. To przede wszystkim mroczna, fascynująca opowieść o przeszłości, której nigdy nie da się wymazać do końca. Opowieść o wyborach i decyzjach, których konsekwencje mogą skrzywdzić i zranić bardziej niż najgorsze zło. W trakcie czytania, byłam przekonana, że wiem dokąd zmierza ta cała historia. Przyświecała mi myśl, że jest to kolejna książka o sekretach, ludzkich i życiowych zawirowaniach, z nutą dramatyzmu i nostalgii. Jednak z przyjemnością przyznaję, że moje myśli wywiodły mnie na przysłowiowe manowce. Powieść, którą otrzymałam, przeczytałam, przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Każda strona tej książki, była jak krok po pękającym lodzie. Napięcie sukcesywnie rosło, a ja coraz bardziej zanurzałam się w tym emocjonalnym labiryncie. Maja i Ewelina, dwie kobiety, których losy łączy coś więcej niż tylko przypadek. Ich historie są jakby odbite w krzywym zwierciadle. Dlaczego? Tego zdradzić nie mogę. Odpowiedź znajdziecie na kartach książki. Napiszę jedynie tyle, że jedna i druga kobieta pełna jest lęków. Ich życie obfite jest w błędy, źle podjęte decyzje i jakąś dozę niezadowolenia z tego, co jest. Gdy anonimowe listy zaczynają zmieniać życie jednej z nich, a przypadkowy akt wandalizmu drugiej, prowadzi do nieodwracalnych zdarzeń, cienka granica między dobrem a złem zaczyna się zacierać. To właśnie wtedy przychodzi moment kiedy książka Anety Palka zaczyna niemalże palić czytelnika w ręce. Autorka z dużą dozą wrażliwości pokazuje, jak cienka jest granica między spokojem a chaosem. Jak łatwo jest stracić grunt pod nogami. Jak niektóre decyzje precyzyjnie prowadzą do tragedii. Jak trudne jest wybaczenie. A przede wszystkim jak bardzo potrafimy się zmienić, kiedy demony, które budzimy w sobie do życia, zaczynają do nas szeptać. ,,Cienka granica" to powieść o zazdrości i zdradzie. Poczuciu winy i odkupieniu. Cienkiej granicy między przypadkiem a przeznaczeniem. Prawdzie, która otwiera stare rany, jest karą i w ostateczności prowadzi do tragedii, bo kiedy przeszłość zaczyna pukać do drzwi, żadna z bohaterek nie pozostaje już tą samą osobą. Fenomenalny mix gatunkowy. Trochę powieści obyczajowej, romansu, kryminału i thrillera psychologicznego. Jeśli nasz rynek wydawniczy serwuje nam takie literackie debiuty, to ja chcę więcej! Polecam!
Avatar użytkownika - Radek080
Radek080
Przeczytane:2025-07-27, Ocena: 6, Przeczytałem,

Witam

Daje 6 , gdyż jest to jak się okazuje debiutantka.

Podczas czytania wogole nie było widać że to debiut.  Napisane płynnie bez zbędnych opisów , bardzo intrygująca opowieść.

Moze namieszać na rynku . Polecam