Debiut Anety Palki „Cienka granica” to książka, która od pierwszych stron zapowiada wielką pisarkę.
Anonimowa wiadomość, którą dostaje Maja, uruchamia lawinę nieoczekiwanych wydarzeń. Równolegle los Eweliny zmienia się po pozornie niewinnym czynie z przeszłości. Obie kobiety łączy sekret skrywany od lat, a jego odkrycie prowadzi do nieuchronnej konfrontacji między nimi.
Wciągająca historia, która stopniowo przeobraża się w opowieść pełną zagadek, mgły napięcia i elementów thrillera. Dopracowany styl, sugestywne opisy i płynnie prowadzona fabuła sprawiają, że raz wybrzmiewa intensywny suspens, a innym razem narracja nabiera niemal sielankowego charakteru. Przekonujące bohaterki z dbałością o detale napędzają wątki pulsujące niejednoznacznością. Warto podkreślić, że postaci drugoplanowe odgrywają równie istotne role, wprowadzając niemało zamieszania. Tajemnica wyznacza rytm, jak oddech w ciemności stając się jej niepodważalnym centrum, wokół którego krąży misternie spleciony warkocz zawiedzionego zaufania. Motyw linii między dobrem, a złem oraz towarzysząca mu niepewność otwierają przestrzeń dla ważnych tematów, takich jak manipulacja, trudne dzieciństwo, zdrada czy zazdrość. Nad całością unosi się subtelny klimat oczekiwania, który z każdą stroną gęstnieje, a dwie płaszczyzny czasowe przynoszą wiele interesujących zwrotów akcji.
Polecam powieść, gdzie konsekwencje mają moc, a przekraczane granice niosą ze sobą echo przeszłości.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-07-21