Okładka książki - Cienka granica patronujemy

Cienka granica

“Demony są jak pasożyty. Zagnieżdżają się w organizmie i odżywiają słabością”.

Maja wiedzie ustabilizowane, dobre życie. Jest szczęśliwą żoną i matką. Wszystko jednak zmienia się wraz z nadejściem pierwszego anonimu. Po nim przychodzi kolejny, a lawina niepokojących wydarzeń rusza z zaskakującą siłą. Nic już w życiu Mai nie będzie takie samo. Zagrożona jest ona i jej bliscy. Ewelina, przed laty, po jednej z imprez, dla żartu podpaliła wrak samochodu. Ten pozornie niewinny wygłup okazał się momentem, który zaważył na jej przyszłości. Dziewczyna trafiła do poprawczaka. Między Mają, a Eweliną istnieje cienka, niemal niewidoczna nić — delikatna, ale mocno splątana tajemnicami z przeszłości. Gdy prawda wreszcie wychodzi na jaw, chęć konfrontacji staje się nie do powstrzymania. Co ona przyniesie? Katastrofę czy oczyszczenie?

Jedna decyzja potrafi odmienić całe życie, popchnąć je w zupełnie innym kierunku, niż byśmy chcieli. To udany, niezwykle dojrzały debiut. Fabuła została utkana misternie, jest dopracowana w każdym szczególe, spójna i logiczna. Akcja toczy się naturalnym rytmem, ale wzbudza nerwowe oczekiwanie i trzyma w napięciu aż do ostatnich stron. Przeszłość bohaterów wyraźnie odciska się na ich teraźniejszości, a Aneta Palka z ogromną wrażliwością i empatią pokazuje emocje, które nimi targają. Postacie są świetnie wykreowane – nieidealne, pełne sprzeczności, bardzo ludzkie. Każdy coś ukrywa, każdy z czymś się zmaga.

Powieść, która tylko z pozoru wydaje się lekka. W rzeczywistości to historia, w której nic nie jest oczywiste, a wybory mają swoją cenę. Jedna decyzja, która zmienia wszystko. Balansujemy między tym, co słuszne, a tym, co konieczne. Autorka z wyczuciem i głębią porusza trudne tematy – alkoholizm rodziców, stratę bliskiej osoby, traumatyczne dzieciństwo i jego wpływ na dorosłość. Wszystko w pewnym momencie się kumuluje, aż napięcie staje się niemal namacalne, a książka – absolutnie nieodkładalna. Towarzyszy nam zaskoczenie, niepokój, czasem wręcz niedowierzanie. Intrygi, manipulacje, duszne sekrety i niedopowiedzenia wychodzą na światło dzienne w najmniej spodziewanym momencie, burząc wszystko, co wydawało się stabilne. Zazdrość, nienawiść, pragnienie zemsty. I ta nieustanna niepewność — kto jest naprawdę winny, a kto ofiarą?

Rewelacyjny miks gatunków – obyczaj, romans, thriller psychologiczny i kryminał w jednym. Wyborny koktajl emocji! Autorka mistrzowsko gra na uczuciach czytelnika – pisze mocno, autentycznie, dojrzale i z pazurem. A zakończenie? Takiego finału się spodziewałam. Gorąco polecam! Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Cienka granica:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-07-21
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Cienka granica

Kup książkę Cienka granica