Okładka książki - Cienka granica patronujemy

Cienka granica

„Cienka granica” to literacki debiut, który śmiało można nazwać dopracowanym i dojrzałym. Jeśli każdy kolejny tytuł Autorki będzie tak dobry – szykuje się mocne nazwisko na polskiej scenie literatury obyczajowo-psychologicznej.
Fabuła jest poruszająca i pełna emocji. Musicie mi uwierzyć ,że nie daje czytelnikowi ani chwili wytchnienia.

Czy jedna decyzja może odmienić całe życie? Czy przeszłość, nawet po kilkudziesięciu latach, może dogonić teraźniejszość i przewrócić ją do góry nogami?

"Demony są jak pasożyty. Zagnieżdżają się w organizmie i odżywiają słabością".

Losy Mai i Eweliny pokazują, jak niepozorne zdarzenia potrafią uruchomić lawinę dramatycznych wydarzeń. Anonimowy list, który dostaje Mają i lekkomyślny czyn Eweliny– to tylko początek tej mrocznej i wielowarstwowej historii. Obie kobiety łączy tajemnica sprzed lat, a kiedy wreszcie wychodzi na jaw… już nic nie jest takie jak wcześniej. Autorka z mistrzowską precyzją prowadzi czytelnika przez labirynt emocji, podejrzeń i niedopowiedzeń. Kiedy wydawało mi się, że znam już prawdę,jedno wydarzenie układa tą historię na nowo.

"Życie to nie bajka. Lepsze i gorsze chwile
przeplatają się jak nici w pajęczej sieci. Jedne
są silne i trwałe, inne słabe i wątłe. Podmuch
wiatru decyduje o ich losie. Niektóre z nici odlecą niczym babie lato…"

"Cienka granica " wciąga od pierwszych stron, nie da się jej odłożyć, dopóki nie poznamy zakończenia. A to, co czeka na końcu, jest naprawdę spektakularne. Dawno żadna powieść nie wywołała we mnie tylu emocji . Towarzyszyło mi ogromne napięcie, współczucie,zaskoczenie i smutek. To tylko część tych odczuć .To nie jest historia, którą się tylko czyta,to opowieść, którą się przeżywa. Nie możecie jej przegapić.Między prawdą a kłamstwem, winą a niewinnością, niebem a piekłem… jest naprawdę cienka granica.

"Cienka jest granica między niebem a piekłem. Dlaczego więc gorycz przenika do słodkości z taką łatwością? Dlaczego nie da się jej przełamać? Dlaczego nie istnieje nic pomię­dzy ..."?

Autorka pisze z taką dojrzałością i pewnością, że trudno uwierzyć, iż to debiut. Jej styl, wyczucie emocji i umiejętność budowania napięcia sprawiają, że nie boję się powiedzieć: wielkie nazwiska powinny poczuć się zagrożone. Uważam, że z tak dojrzałym piórem i wyczuciem fabuły Aneta Palka nie tylko wchodzi na rynek z przytupem – ona wkracza na literacką scenę z pełną świadomością swojej siły. Jeśli utrzyma ten poziom, może poważnie zamieszać na scenie literackiej.

Informacje dodatkowe o Cienka granica:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-07-21
Dodał/a opinię: Kumbrysia

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Cienka granica

Kup książkę Cienka granica