Odkąd zobaczyłam w zapowiedziach książkę "Co jest w środku? Dom", wiedziałam, że będę musiała ją mieć! Już sama okładka całkowicie mnie urzekła, a kiedy razem z synkiem zajrzeliśmy do środka totalnie przepadliśmy. Nie chciał mi nawet oddać książki do zdjęcia. Z racji tego, że Janek ma autyzm i posługuje się jedynie mową bierną, ta pozycja okazała się dla nas strzałem w dziesiątkę. Autorka na dwudziestu ośmiu stronach w cudowny sposób zilustrowała dom Ani i Kazika. Na początku przedstawiając przekrój domu i w pewnym sensie zapowiedź tego co czeka nas na kolejnych stronach tego dziecięcego arcydzieła. Następnie Agnieszka zabiera nas do holu i wiatrołapu, kuchni, spiżarni, jadalni i salonu, sypialni, łazienki, pokoju Ani i Kazika, gabinetu, antresoli, strychu, garażu, pralni oraz siłowni. W detalach ukazała co kryją poszczególne pomieszczenia, wszystko jest starannie podpisane, dzięki czemu zarówno rodzicom jak i dziecku jest zdecydowanie łatwiej nazwać poszczególnie przedmioty. A tych tutaj naprawdę co nie miara, każde pomieszczenie skrywa wiele interesujących elementów, przedmiotów zarówno tychcodziennego użytku, jak i tych związanych typowo z rodzinom Ani i Kazika. Z radością, dumą i łzami w oczach patrzyłam z boku na mojego synka przeglądającego tą książkę, widziałam z jakim zachwytem i skupieniem ogląda każdą stronę. Janek za pierwszym razem spędził przy tej książce blisko godzinę, a uwierzcie, że małego autystę naprawdę trudno zająć czymś na dłużej. W szczególności zachwyciła go łazienka i pralnia. Kiedy prosiłam go o pokazywanie różnych przedmiotów, póki co tych, które są wokół nas, w domu i robił to bezbłędnie. Teraz jak tylko rano wstaje to bierze książkę do rąk i ogląda ulubione przez niego miejsca Jestem pod ogromnym wrażeniem szczegółowości, estetyki i pomysłowości autorki! "Co jest w środku? Dom" to od teraz nasza ulubiona książka, która jestem pewna wspomoże Janka w rozwoju. Żyje nadzieją, że za jakiś czas oprócz wskazywania zacznie również sam nazywać poszczególne przedmioty. My bardzo polecamy!
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-01-24