„Córka agencji” to emocjonująca kontynuacja losów, których początki poznaliśmy w pierwszym tomie — „Agencja”. Eva Minge, znana przede wszystkim jako polska projektantka mody, sięga po temat relacji matka–córka w świecie luksusu, manipulacji i korporacyjnej walki o władzę. Główna bohaterka, Kara, długo pozostawała w cieniu wpływowej, choć emocjonalnie zdystansowanej matki. Teraz, dorastając, musi zmierzyć się z gniewem, poczuciem opuszczenia i pragnieniem zemsty — to właśnie Kara staje się punktem wyjścia tej historii.
Narracja płynnie przeplata teraźniejszość i retrospekcje, odsłaniając bolesne fragmenty z przeszłości zarówno Stelli, jak i Kary. Dzięki temu zyskujemy wielowymiarowy portret obu bohaterek — matki pełnej tajemnic oraz córki, której rozczarowanie i zgorzknienie przekształca się w zakamuflowaną siłę.
Powieść jest dynamiczna, pełna zwrotów akcji i napięcia. Autorka zręcznie buduje atmosferę niepewności — nie jesteśmy pewni, po której stronie stanie Kara w obliczu słabości matki i zewnętrznych zagrożeń. Skutki intryg i walki o władzę wybrzmiewają mocno, choć bohaterki ponoszą za nie również osobiste koszty.
Styl Evy Minge jest lekki, ale nie powierzchowny — fabuła wciąga wartkim językiem, a przeczytanie książki często przebiega w jednym czytelniczym oddechu.
„Córka agencji” to wartka, pełna intryg i emocji powieść, która nie pozwala oderwać się od lektury. To opowieść o kobiecej ambicji, rozczarowaniu i dylematach moralnych w świecie, gdzie kłamstwa i przeszłość ciągle wracają. Polecam ją wszystkim miłośnikom powieści obyczajowych z wątkiem sensacyjnym — zwłaszcza tym, którzy cenią dramatyczne konfrontacje, silne postaci i opowieść, która zadaje pytania przy każdym rozdziale.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-07-15
Małgorzata Styczeń
Najpierw szkoła, potem studia i praca - dobra i dobrze płatna - taki plan na życie miała Anna. Ale jej olśniewająca, nietypowa uroda wcale jej w tym nie...
Modowe kulisy świata arabskiego. Po sukcesach modowych w Mediolanie, Rzymie i Paryżu Eva Minge dostaje propozycję zorganizowania prywatnego pokazu dla...