Jak myślisz, co wspólnego mają ze sobą nazi*ści, II wojna światowa, procesy czarownic i ...perła? Jeśli stwierdzisz, że nic to nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Ja w każdym bądź razie tego sekretu Ci nie zdradzę, bo jest on ukryty na kartach najnowszej książki Eweliny Klimko.
Książki tak fascynującej i zaskakującej zarazem, że ja ją przeczytałam niemal jednym tchem. A wierz mi, jeśli historię czytam szybko, niemal przy jednym posiedzeniu to książka ta musi być świetna.
W tym przypadku stało się tak, nie tylko za sprawą lekkiego stylu autorki, ale przede wszystkim fabuły. Tutaj przygoda i niesamowite wydarzenia, mieszają się z magią, tajemnicami ( sekretny zegar), artefaktami, książkami. Czyż nie brzmi to zachęcajaco? A dwie linie czasowe: II wojna światowa i druga, w której czasy, gdy kobieta znające się na ziołolecznictwe palone były na stosie sprawiają, że jest to wysoce intrygująca fabuła. W czasie lektury powieści niejednokrotnie zaskoczy Cię to jak bardzo, choć odległe w czasie, były te okresy sobie bliskie. Może przez ludzką chciwość, może przez przemoc, a może przez coś jeszcze co Ty odkryjesz na kartach powieści.
Ta książka, to nie tylko fascynująca, mała lekcja historii. To opowieść o kobiecej sile i niezłomności ducha. O walce o prawdę i o życie.
I do tego perła. Znany nam symbol łez, nieszczęścia. W tej powieści jest czymś więcej. Jest nie tylko symbolem ślepego pożądania. Artefaktu, za który niektórzy są gotowi zabić. Jest odpowiedzią na pytanie, zagadką, którą czytelnik odkryje dopiero wtedy, gdy odda się lekturze. Czy podejmie się tego wyzwania to już zależy od niego? A Ty jesteś gotowy/ gotowa odkryć tajemnicę białej perły?
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-04-08
Zaczytanyzakatek
Akcja powieści rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych (współcześnie i w okresieIIwojnyświatowej).GłównymibohaterkamipowieścijestEmiliaijejbabcia...
TRZY EPOKI, TRZY KOBIETY, TRZY HISTORIE I JEDNO PRAGNIENIE - DOŚWIADCZYĆ MIŁOŚCI Podczas wizyty w średniowiecznym kościele Matylda odnajduje ukryty w...