Tajemnica, która zmieni losy wielu ludzi. Powiązania, które doprowadzą do śmierci.
Prywatna detektyw Julia Krawiec jedzie na ślub swojej przyjaciółki. Gdy dociera na miejsce okazuje się, że będzie uczestniczyć w jej pogrzebie a nie w weselu. Co takiego stało się na klifie? Czy było to samobójstwo, wypadek czy zamierzone działanie? Julia nie spocznie dopóki nie rozwikła tej tajemnicy.
„Córka diabła” to złożony kryminał. Jego wielowarstwowa fabuła przypomina ukryty przed ludzkim okiem labirynt. Słyszmy poruszający się w nim element, ale nie potrafimy odkryć gdzie on dokładnie się znajduje. Wiele historii, wiele wątków nachodzi na siebie. Za każdą odkrytą prawdą stoi następna, która modyfikuje nasz pogląd na sytuację.
Bohaterowie są doskonale skonstruowani. Nie są jednoznaczni, miotają nimi różne emocje, przeżywają traumy, walczą z własnymi demonami. Każdy z nich mógłby uczestniczyć w zbrodni.
Troszkę zabrakło mi w tej powieści dynamizmu. Jednak rozbudowana, dopracowana szczegółowo zagadka kryminalna osłodziła mi ten mały deficyt.
Bardzo zainteresowała mnie postać Julii Krawiec. Nie czytałam wcześniejszych tomów tej serii, ale nie przeszkodziło mi to w śledzeniu fabuły „Córki diabła”. Ciekawa jednak jestem co wydarzyło się w życiu byłej policjantki a obecnie prywatnej detektyw, dlatego nie jest wykluczone, że sięgnę po wcześniejsze tomy.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-10-29
zaczytanaiska
W Fabryce talentów – podwarszawskiej szkole dla wybitnie uzdolnionych uczniów – zostają znalezione zwłoki jednego z wychowanków. Wkrótce zamordowani...
Fabryką talentów, podwarszawską szkołą dla wybitnie uzdolnionych uczniów, wstrząsa informacja o śmierci jednego z wychowanków. Wkrótce zamordowani...