Okładka książki - Córka powietrza. Seria Córki żywiołów

Córka powietrza. Seria Córki żywiołów

Tom 2 cyklu Córki żywiołów

Przedpremierowa recenzja

Bardzo czekałam na drugi tom z serii Córki żywiołów.

Po ziemi nadszedł czas na powietrze.

Jeśli nie czytaliście pierwszego tomu, to nic nie szkodzi, bo historie można czytać całkowicie oddzielnie.

Chociaż zachęcam do zapoznania się z obydwoma, bo naprawdę warto a w pewnym momencie mamy te same postacie, co w Córce ziemi.

Ava odkrywa na nowo siebie, odzyskuje wenę a także odkrywa tajemnice nie tylko odległej przeszłości ale również swojej własnej, najbliższej rodziny.

A to wszystko za sprawą tajemniczej przesyłki oraz pewnej ważki.

Pasjonująca podróż przez czas, przestrzeń i naturę.

Pełna magii, tajemnic i miłości oraz rodzinnej atmosfery.

Nie zabraknie także niebezpieczeństw, wszak zawsze ludzie stawali się bezwzględni gdy czegoś nie potrafili objąć rozumem, zwłaszcza dawniej to pojmowanie świata było o wiele węższe.

Fascynujące postacie, szczególnie Duna i Tara, które wprowadziły elementy baśniowe do tej historii, pozwalają nam na przeniesienie się do świata, w którym człowiek łączy się z naturą a połączenie to jest magiczne zarówno w przenośni jak i dosłownie.

Lalie, która musiała przejść tak wiele...

Biedna Lalie, zdradzona przez osoby najbliższe, zostawiona praktycznie sama sobie na szczęście ma cudownych rodziców - a tych dwoje znacie już z poprzedniego tomu, tak samo jak pewną rzeźbiarkę.

Jeśli nie znacie, to nic straconego, najważniejsze kwestie są przytoczone również tutaj po krótce.

Pięknie było móc spędzić czas z tą lekturą, czarującym piórem autorki i otoczoną przez las.

Niestety jedna rzecz, która mi nieco obniżyła notę to to, że Córka powietrza skupia się mocno na relacjach damsko męskich (i bynajmniej nie mam na myśli w scen intymnych), o wiele bardziej niż poprzedni tom, przez pewien czas pozostawiając sylfy i więź z żywiołem na bocznym torze, zapomnianą.

Szczęśliwie wracamy jeszcze do tej magii, do tego ukojenia a po drodze mamy kilka plot twistów, które wirują naszymi bohaterkami niczym tornado.

A odcięcie od natury okazało się koniecznością.

Ta historia uczy nas wiele o naturze ludzkiej, relacjach i więziach z innymi ludźmi.

Informacje dodatkowe o Córka powietrza. Seria Córki żywiołów:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-09-25
Dodał/a opinię: Bookszonki

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Córka powietrza. Seria Córki żywiołów

Kup książkę Córka powietrza. Seria Córki żywiołów

Najbardziej przerażała mnie możliwość spotkania żmii, a na myśl o wilkach i dzikach dostawałam palpitacji serca. Nie wspominając o kleszczach. Zgodnie z maksymą "strzeżonego Pan Bóg strzeże" wolałam więc ograniczyć spacery do minimum.

Najpierw ponad drzewami widzę ulatujący z komina dym, a zarazem dostrzegam kamienny domek, obok którego znajdują się studnia i ławka. Nieco dalej zauważam usypany z kamyków kopczyk, wokół którego rosną kolorowe kwiaty. Ich drobne główki w kształcie gwiazdek porastają większą część polany.

Więcej cytatów z tej książki

Karminowe serce
Dorota Gąsiorowska0
Okładka ksiązki - Karminowe serce

Kiedy Laura trafia do urokliwej cukierenki, której właścicielka od lat ręcznie wyrabia pachnące łakocie, nie może oprzeć się magii tego miejsca...

Córka ognia. Córki żywiołów.
Dorota Gąsiorowska0
Okładka ksiązki - Córka ognia. Córki żywiołów.

NIE BÓJ SIĘ SIEBIE I TEGO, CO CZUJESZ. NIE UCIEKAJ PRZED SOBĄ. Sofia od zawsze czuła się inna. Częste przeprowadzki i nietypowa, egzotyczna uroda nie...