Okładka książki - Córka ziemi

Córka ziemi

Tom 1 cyklu Córki żywiołów

"Córka ziemi" to pierwsza część cyklu "Córki żywiołów" Doroty Gąsiorowskiej - nowej serii o kobietach związanych z naturą i podążających za swoją intuicją.

GDY CZŁOWIEK JEST GOTOWY POZNAĆ PRAWDĘ, ONA SAMA ODNAJDZIE DO NIEGO DROGĘ ...

Dwie bohaterki obdarzone niezwykłym darem. Jedna z teraźniejszości, druga z przeszłości ... połączy je historia pięknego pałacu osadzonego w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Weronika jest utalentowaną rzeźbiarką, do której zwrócił się właściciel pałacu, aby stworzyła specjalną rzeźbę do ogrodu. Jego rodzinie, a szczególnie babci Felicji zależy na posągu Frei - nordyckiej bogini miłości i magii. Felicja Ordońska, która mieszkała w dzieciństwie w pałacu opowiada Weronice historię tego miejsca choć wiele spraw nie jest tak oczywistych jak się wydają. W pewnym momencie ich spokój zakłóca fakt, że w studni na terenie posiadłości znaleziono ludzkie szczątki. Weronika zaczyna mieć wątpliwości względem swojej pracy ale będzie musiała zaufać intuicji bo tylko ona doprowadzi ją do odkrycia prawdy o tym miejscu, ale też o niej samej.

Drugą bohaterką "Córki ziemi" jest Freya - córka znachorki, młoda dziewczynka wychowana w lesie, której przyjaciółmi są zwierzęta. Freya posiada niezwykły dar odczuwania natury. Dar, którego wykorzystania dopiero będzie musiała się nauczyć. Smutne zrządzenie losu sprawi, że Freya zamieszka w pałacowej wieży, u obcej dla niej rodziny. Zdana sama na siebie będzie dążyła do wolności.
Jej historia jest pełna wyrzeczeń, poświęcenia ale też samotności. Powiedziałabym nawet, że to najbardziej poruszający wątek w tej książce. Jednocześnie jest w nim coś baśniowego.

I tak za sprawą Freyi możemy poczuć miłość do fauny i flory. Poznać świat, gdzie nie liczą się materialne rzeczy. A dzięki Weronice możemy przenieść się do świata sztuki oraz z jej pomocą odkryć tajemnice mieszkańców pałacu.
W tej (początkowo) niespiesznej opowieści autorka zadbała o drobne szczegóły, piękne opisy, które pobudzają wyobraźnię.

To dobrze dopracowana powieść napisana z wyczuciem, wyróżniająca silne bohaterki i kobiecą intuicję. Bardzo polecam przeczytać, dajcie się przenieść do świata "Córek ziemi".

Informacje dodatkowe o Córka ziemi:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-07-26
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Córka ziemi

Kup książkę Córka ziemi

Dziewczyna ze sklepu z kapeluszami
Dorota Gąsiorowska0
Okładka ksiązki - Dziewczyna ze sklepu z kapeluszami

Kamelia wraz z babcią prowadzą w Krakowie rodzinne atelier z kapeluszami. Pewnego dnia w salonie pojawia się przystojny dziennikarz, zainteresowany stuletnią...

Melodia zapomnianych miłości
Dorota Gąsiorowska0
Okładka ksiązki - Melodia zapomnianych miłości

Bianka nikogo i niczego nie kocha bardziej niż muzyki. Gdy pewnego dnia jej rodzina staje na krawędzi bankructwa, dziewczyna zgadza się przyjąć niecodzienne...