Okładka książki - Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi

Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi

R.J. Pallacio posługuje się świetnym językiem, prostym i lekkim w odbiorze, przez co łatwo angażujemy się w treść książki i dajemy się jej pochłonąć. Powieść porusza bardzo istotny temat. August jest chłopcem o odmiennym od większości ludzi wyglądzie. Ma zniekształconą twarz, przez co niejednokrotnie spotyka się ze wścibskimi spojrzeniami, nieprzyjemnymi uwagami na swój temat, lub przeciwnie, ludzie peszą się i odwracają wzrok na jego widok. Jeśli pragniecie dowiedzieć się, jak czuje się osoba, która różni się od większości – ta książka doskonale to pokazuje. Bez kamuflowania, ukrywania uczuć pod płaszczykiem dobroci, "bycia ludzkim", pokazuje odczucia najbliższych Augusta oraz jego dalszego otoczenia, związane z odmiennością chłopca, jak również uczucia samego bohatera.

Książka "Cudowny chłopak" uczy tolerancji i empatii, pokazuje dzieciom i młodzieży świat niedoskonały, zwraca uwagę na osoby odrzucone i zachęca do wyciągnięcia rąk do takich osób, albowiem pierwsze wrażenie może mylić, a pod maską "dziwaka" może ukrywać się osoba, która okaże się jedną z najwspanialszych, jakie poznają w życiu.

Ogromnie spodobała mi się kreacja postaci. August opisany został doskonale, ale podobnie stało się w przypadku siostry chłopca, jego rodziców, kolegi ze szkoły (Jacka Willa) i Mirandy (przyjaciółki Vii – siostry Augiego).

"Cudowny chłopak" to mądra, wartościowa, a jednocześnie przyjemna w odbiorze powieść. Mam nadzieję jeszcze nieraz do niej wrócić, by pamiętać o tym, co w życiu jest najważniejsze.

Za książkę dziękuję wydawnictwu Albatros. Jej pełna recenzja znajduje się tutaj: http://mamuskoweroznosci.blogspot.com/2018/02/czy-cudowny-chopak-uja-mamuske-niczym.html

Informacje dodatkowe o Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi:

Dodał/a opinię: Edyta Stefan

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi

Kup książkę Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi

Wrześniowe wskazanie pana Browne'a: kiedy możesz dać dowód albo swojej racji albo dobroci, daj dowód swojej dobroci.

Gdybym znalazł czarodziejską lampę i mógł wypowiedzieć jedno życzenie, chciałbym mieć normalną twarz, na którą nikt nigdy nie rzuci okiem. Kiedy idę ulicą, wolałbym, żeby przechodnie nie spoglądali na mnie i nie odwracali głów. Moim zdaniem sprawa przedstawia się tak: nie jestem zwykłym dzieckiem tylko dlatego, że nikt nie patrzy na mnie jak na zwykłe dziecko.

Więcej cytatów z tej książki

Biały ptak
R.J. Palacio0
Okładka ksiązki - Biały ptak

Niezapomniana opowieść o wytrzymałości, odwadze i sile dobroci, które odmieniają serca, budują mosty, a nawet ratują życia. Niepełnosprawny chłopiec...