Kobiece piersi od dawna wzbudzają wiele skrajnych emocji. Z pewnością jest to jedna z najbardziej zwracających uwagę kobiecych części ciała. Dla części kobiet stanowią one powód do dumy, inne widzą w nich same wady i nie są zadowolone z wyglądu, ale nie możemy także zapomnieć o tych, które walczą o życie przez nowotwory atakujące tą część ciała.
Corien van Zweden w swojej książce przedstawia historię piersi, ich rozwój oraz funkcje, jakie pełnią na przestrzeni lat. Opowiada o piersiach małych, dużych, zdrowych, chorych, sztucznych oraz tych, które musiały zostać odjęte. Podczas czytania tej książka zauważyłam, jak wiele emocji wiąże się z tymi dwoma kawałkami naszego ciała. Zdawałam sobie sprawę z faktu, iż w życiu większości kobiet piersi są bardzo istotne, natomiast nigdy nie skupiałam się na tym, jak wiele skrajnych emocji potrafią wywołać.
Śmiało mogę powiedzieć, że jest to jedna z najbardziej intrygujących pozycji, po jakie udało mi się ostatnio sięgnąć i z pewnością nie żałuję, że miałam w rękach tę niesamowitą historię. Uważam, że każda kobieta powinna poznać opowieści, jakie zamieściła tutaj autorka, ponieważ może dzięki temu odnajdzie kogoś w podobnej sytuacji do własnej i da jej to siłę oraz niezbędne odpowiedzi na nurtujące pytania. We mnie jako czytelniczce autorce udało się wydobyć cała gamę uczuć. Podczas czytania śmiałam się, czułam irytację, radość, zrozumienie oraz żal i smutek spowodowany koniecznością zmierzenia się z jednym z najczęstszych dla kobiet wrogów – rakiem piersi. Odnalazłam tutaj wiele pomijanych ogólnie kwestii, jakie stanowi życie kobiet po amputacji lub rekonstrukcji piersi z powodu raka piersi oraz konieczność podejmowania tak trudnych decyzji, ponieważ jest to walka pomiędzy życiem, a powszechnie uznawanymi atrybutami kobiecości. Autorka sama zmagała się z rakiem piersi, dzięki czemu uchwyciła ten problem jeszcze dogłębniej i sądzę, że ta książka może być dobrą terapią dla kobiet, które również w swoim życiu zmagają się z nowotworem lub jego konsekwencjami.
Z pewnością nie jest to książka, obok której łatwo przejść obojętnie. Jednak moim zdaniem da ona wielu kobietom siłę, której tak bardzo potrzebują oraz poprawi ich samoakceptację.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2020-09-16