Okładka książki - Czarownictwo dla zbłąkanych dziewcząt

Czarownictwo dla zbłąkanych dziewcząt

Dziwna jest ta książka i w sumie to nie do końca nawet wiem co mam o niej myśleć. Próbuję sobie jakoś te wszystkie przemyślenia na jej temat poukładać, ale co mi się poskłada do kupy to za chwilę wszystko się rozjeżdża i wychodzi jakieś totalne poplątanie. Wiem jednak jedno. Za stara jestem na taki rodzaj czytadła i cała ta magiczna otoczka z czarownicami po prostu mnie nie łechta. Zacznijmy jednak od początku, zanim wyleje swoje żale.

"Czarownictwo dla zbłąkanych dziewcząt" zaczęło się bardzo obiecująco. Sam temat właściwie tej książki jest godny rozwinięcia i jak najbardziej poważnego podejścia. Mowa o nastolatkach w ciąży i wszystkich konsekwencjach z tym związanych. Czy to były dawne czasy czy też teraźniejsze, temat nadal może wzbudzać kontrowersje i oburzenie środowiska. Jak to? Dlaczego? Gdzie byli rodzice? No przecież to wstyd i hańba. Zniszczyła sobie dziewczyna życie... Właśnie z takim podejściem spotyka się też bohaterka książki i jej koleżanki, które mówiąc niezbyt ładnie: wpadły.
Co w takim razie? Nastoletnia Neva została wywieziona przez swojego ojca do ośrodka w jakim miały mieszkać dziewczyny takie jak ona. Pogubione, przestraszone swoim stanem i emocjonalnie niedojrzałe, które wiedziały tylko tyle, że przez wczesną ciążę zniszczyły sobie życie, a rodzinie przyniosły wstyd. Nie mówiąc już, że poczucie wstydu zostało im wpojone już na dzień dobry przez wszystkich innych dorosłych, również w ośrodku dla samotnych matek. Nieważne jak do tego doszło, ważne że największą za to karą miał się okazać całkowity brak wsparcia od najbliższych. Jedynym ratunkiem miało być dotrwanie do porodu w takim domu, oddanie dziecka i powrót jakby nic się nie stało do swojego środowiska i układanie sobie życia od nowa.

Dom Pani Wellwood do którego trafiały dziewczyny gwarantował im nową tożsamość na moment przebywania w nim i opiekę. Dodajmy, ze była to opieka specyficzna, kontrowersyjna i mocno uwzględniająca rygor i podporządkowanie się wszystkim zasadom jakie wprowadziła założycielka.
Dziewczyny zaczynają jednak na swój sposób się buntować i tworzyć wzajemny krąg czarownic. Pomaga im w tym tajemnicza bibliotekarka i książka dzięki której dowiadują się jak zostać superową czarownicą. Zaczynają więc stosować różne zaklęcia, czary i magię... przekonując się przy okazji, że to wszystko zaczyna działać...
Tych czarodziejskich scen jest naprawdę niezwykle sporo. Przyznam, że umęczyłam się przy nich odrobinę, bo ich niedorzeczność przekraczała moje pojęcie. Miałam wrażenie, że gdybym miała 16 lat to bardziej by mi ten klimat siadł w guście, a tak było pozamiatane. Dodatkowo strasznie zmęczyło mnie to gadanie o porodach. O tych wszystkich lękach i strachach. Ok- rozumiem, że to naturalne. Dobiło mnie jednak opisywanie tych porodów- każdego z osobna. Naprawdę niby to jak najbardziej wpasowało się w całą tematykę książki, ale ta powaga tematu została zarazem zasłoniona jakimiś zabawami w czary- mary. Niby był problem- a zrobiono z niego zabawę.
Być może to się spodoba młodzieży, nastolatkom... ale niech tego żaden facet nie czyta. Naprawdę dobrze radzę!

Skończyło się tak jak podejrzewałam, że się skończy. Bez szału. Nie powiem, że ta książka jest jakaś tragiczna i nie warta uwagi. Jest ona specyficzna i kontrowersyjna, ale też ta ciężkość miesza się z lekkością, kiedy te zabawy z czarami przybierają mocy. Jest bardziej strasznie niż zabawnie, ale jak ktoś ma wolny czas i lubi takie powieści z pewnością może się wkręcić. Musi być tylko otwarty na totalnie skrajne emocje.

Co się stało w domu Pani Wellwood? Czy wszystkie dziewczyny poradziły sobie ze swoimi "problemami" i udało im się ostatecznie zapomnieć o tych wydarzeniach? Co stało się z ich dziećmi? Czy czarodziejski krąg przetrwał na dłużej?

Kto chce niech czyta, ale tylko na własną odpowiedzialność.

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Informacje dodatkowe o Czarownictwo dla zbłąkanych dziewcząt:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-10-28
Kategoria: Horror
Tytuł oryginału: Witchcraft for Wayward Girls
Dodał/a opinię: spirit87

Tagi: Horrory i literatura grozy

Zobacz opinie o książce Czarownictwo dla zbłąkanych dziewcząt

Kup książkę Czarownictwo dla zbłąkanych dziewcząt

Sprzedaliśmy dusze
Grady Hendrix0
Okładka ksiązki - Sprzedaliśmy dusze

Kris Pulaski, gitarzystka grająca przed laty w metalowym zespole Dürt Würk, próbuje dociec, dlaczego zespół się rozpadł, a wielką...

Final Girls. Ostatnie ocalałe
Grady Hendrix0
Okładka ksiązki - Final Girls. Ostatnie ocalałe

Przetrwały najstraszniejszy koszmar, ale najgorsze dopiero nadejdzie... Final Girl to dziewczyna, która jako jedyna zostaje przy życiu, gdy pojawiają się...