🏹🏹🏹 Recenzja 🏹🏹🏹
Aleksander Daszkin " Czas próby. Mrok z nad stepu "
Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne
🏹🏹🏹🏹🏹🏹🏹🏹🏹🏹🏹🏹
„Czas próby. Mrok znad stepu” to powieść, która zabiera czytelnika do świata, w którym strach przed nieznanym staje się równie groźny jak samo zło. Już od pierwszych rozdziałów czuć, że nad Rusią zbierają się ciemne chmury, a nadciągające zagrożenie jest czymś więcej niż tylko kolejnym przeciwnikiem do pokonania.
Głównym bohaterem jest Vladimir – wojownik, który jako jeden z nielicznych nie lekceważy znaków zwiastujących nadchodzący Mrok. Kiedy inni odrzucają ostrzeżenia i wolą wierzyć, że wszystko pozostanie po staremu, on decyduje się działać. Wyrusza w niebezpieczną podróż, której celem jest odnalezienie tajemniczego Starca. To właśnie ta wyprawa stanowi serce całej historii.
📖 W książce znajdziecie między innymi:
⚔️ niebezpieczną wyprawę pełną przeszkód
🌑 mroczne siły zagrażające całej Rusi
🏹 bohaterów wystawionych na ciężkie próby
🧙♂️ proroctwo i tajemnicę mogącą odmienić los świata
🌲 klimat dawnych wierzeń i słowiańskich legend
👹 pradawne stwory i niebezpieczeństwa czyhające na każdym kroku
🤝 przyjaźń, lojalność i wzajemne wsparcie
🌊 niezwykłe miejsca, które pobudzają wyobraźnię
💀 walkę nie tylko ze złem, ale także z własnymi słabościami
🔥 napięcie, które rośnie wraz z każdą kolejną stroną
Największe wrażenie zrobił na mnie klimat tej powieści. Autor stworzył świat surowy, nieprzewidywalny i pełen zagrożeń. Czuć inspirację historią dawnej Rusi, ale równie mocno wybrzmiewają tutaj elementy fantastyczne. Dzięki temu otrzymujemy opowieść, która z jednej strony wydaje się osadzona w realiach historycznych, a z drugiej pozwala zanurzyć się w świecie legend, proroctw i tajemnic.
Bardzo podobało mi się również stopniowe budowanie napięcia. Autor nie zasypuje czytelnika od razu lawiną walk i spektakularnych wydarzeń. Zamiast tego powoli odsłania kolejne elementy układanki, sprawiając, że zagrożenie staje się coraz bardziej odczuwalne. To właśnie ten niepokój towarzyszący bohaterom sprawiał, że chciałam czytać dalej.
Na uwagę zasługują także bohaterowie. Vladimir nie jest postacią idealną ani nieomylną. Popełnia błędy, miewa chwile zwątpienia i odczuwa strach, co czyni go bardziej wiarygodnym. Polubiłam również jego towarzyszy, ponieważ każdy wnosi do historii coś od siebie. Relacje między bohaterami zostały przedstawione w sposób naturalny i przekonujący, a ich wzajemne wsparcie nieraz okazuje się równie ważne jak umiejętność walki.
Styl Aleksandra Daszkina jest obrazowy i dojrzały. Autor nie stawia na lekkość czy humor, lecz na atmosferę i emocje. Opisy są szczegółowe, ale pozwalają dobrze wyobrazić sobie zarówno odwiedzane miejsca, jak i czyhające niebezpieczeństwa. Momentami tempo nieco zwalniało, jednak nie przeszkadzało mi to szczególnie, ponieważ pomagało lepiej poznać świat przedstawiony i jego mieszkańców.
To książka dla osób, które lubią mroczniejsze fantasy z wyraźnie zarysowaną atmosferą zagrożenia, ciekawą podróżą i bohaterami, których los nie jest obojętny. Znajdziemy tutaj walkę dobra ze złem, ale również opowieść o odwadze, poświęceniu i wierze w to, że nawet w najciemniejszych czasach warto walczyć do końca.
„Czas próby. Mrok znad stepu” pozostawił mnie z poczuciem uczestniczenia w niebezpiecznej wyprawie, podczas której każdy kolejny krok mógł zadecydować o losach całego świata.
Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2026-01-21