Jaka to piękna historia!
Przeczytałam ją w jedno popołudnie, całe 480 stron plus noty autorskie.
Śliczne, nowe wydanie to było moje pierwsze spotkanie z tym tytułem ale nie pierwsze z autorką, która fantastycznie kreuje swoje postaci i ich życie by wciągnąć nas do ich świata.
Wzruszająca, przejmująca i bardzo ciekawie opowiedziana historia o miłości, zazdrości, chciwości i wyrzeczeniach, stracie i nadziei.
Od pierwszych stron dałam się pochłonąć i płynąć z prądem, żyjąc życiem bohaterów.
Wraz z nimi przeżywałam wzloty i upadki.
Z nimi się śmiałam, z nimi płakałam (tak w głębi duszy) i z nimi nie chciałam się rozstać.
Genialnie opowiedziana, emocje były dawkowane budując napięcie i myślałam, że wybuchnę jak nie dowiem się o co tu chodzi.
W miarę opowieści pana Andrzeja poznajemy wydarzenia z przeszłości, która w końcu dogoniła teraźniejszość.
Przekazywana przez niego perspektywa była fascynująca, tajemnicza i dozowana po kawałeczku a jednak nie miałam ochoty odkładać książki.
Wręcz przeciwnie, wciągała mnie coraz mocniej i mocniej.
Intrygowała, kusiła i mimo, że niektórych rzeczy się można było domyślić samemu to nie czułam się zawiedziona.
Willa pełna tajemnic i nieco naiwna Zosia, która pragnęła zaznać miłości.
Oczami wyobraźni widziałam tę scenerię, gdzie siedziała w ogrodzie, gdzie odnawiany był budynek i ile tam żyć się przewinęło.
Urozmaiceniem były także zdjęcia w niektórych rozdziałach czy delikatny wątek metafizyczny.
Ciężko mi w kilku słowach opowiedzieć o moich odczuciach i jednocześnie nie zdradzać zbyt wiele fabuły ale mam nadzieję, że sięgnięcie po ten tytuł i dacie się ponieść przyjemności z czytania.
"Drzewo czereśni potrzebuje innego drzewa, aby rosnąć u dawać owoce.
Podobnie człowiek - nie powinien być sam, a gdy kocha, rozkwita."
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-01-24
Bookszonki
Co może się wydarzyć, kiedy dawno zaginiona kartka z życzeniami świątecznymi trafi wreszcie do adresata? Czy zapisane na niej słowa mają taką moc, by zmienić...
Zbiór opowiadań „Wszystko będzie dobrze” to prezent dla czytelników na długie jesienne i zimowe wieczory. Autorka zebrała teksty, które powstawały...