Miałam okazję przeczytać książkę niepozorną ... Niepozorną ze względu na swoją niewielką objętość ale kryjącą w sobie piękną historię o kobiecej przyjaźni.
"Czerwony kaszmir" Christiany Moreau to powieść, która towarzyszyła mi przez kilka dni. Na początku czytanie szło mi wolno, jednak później, kiedy lepiej poznałam główne bohaterki - ich losy bardzo mnie poruszyły.
"Czerwony kaszmir" to historia Bolormy, Xiao Li i Alessandry. Bolormaa pochodzi z rodziny koczowników zamieszkującej górzyste stepy Mongolii. Jako młoda dziewczyna, aby pomóc rodzinie przenosi się do chińskiego miasta i zaczyna pracę w fabryce włókienniczej. Tam poznaje Xiao Li i bardzo się z nią zaprzyjaźnia. Obydwie dziewczyny marzą o lepszej pracy. Razem decydują się na desperacki krok w drodze ku lepszemu życiu.
Z kolei Alessandra to Włoszka, która prowadzi w Prato elegancki butik. Od czasu do czasu wyjeżdża do Azji po nowe materiały. Przypadkowe spotkanie z Bolormą na zawsze zmieni życie każdej z nich, a połączy je wyjątkowy, czerwony kaszmirowy sweter.
W tej książce jest coś delikatnego, poetyckiego. Autorka operuje naprawdę pięknym słowem, za pomocą języka potrafi przyciągnąć uwagę czytelnika. Znajdziemy tu uniwersalną prawdę o życiu oraz współczesne problemy, z jakimi borykają się imigranci zarobkowi. Opisy miejsc i postaci są jak żywe. Podobał mi się tak wyraźny kontrast między bohaterkami: Alessandrą i Bolormą. Reprezentują one dwa zupełnie różne światy, inne kręgi kulturowe, inne problemy. Z jednej strony mamy nowoczesność, z drugiej tradycję. Interesujący jest też sposób, w jaki wykorzystany został motyw drogi/podróży, żeby ukazać więź między przyjaciółkami.
Historia "Czerwonego kaszmiru" pomimo ciężkich tematów niesie za sobą piękne przesłanie, daje nadzieję, wzrusza. Takie książki warto czytać ❤️.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2021-07-14