czy wolno całować psy? czy szczepionka zabija wirusy? czy meduzy też mają przeponę? co ryby robią pod lodem? skąd ptaki wiedzą, że muszą odlecieć do ciepłych krajów? dlaczego koty i psy się nie lubią? dlaczego drzewa szumią?
na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w tej książce.
to książka dla każdego, kto kocha przyrodę, zwierzęta, kto chce poznawać otaczający go świat i jak najwięcej się o nim dowiedzieć. ona uświadomiła mi, że rośliny i zwierzęta żyją w powiązaniu z człowiekiem i to od tego ostatniego zależy czy wiele z nich przetrwa i będzie mogło cieszyć przyszłe pokolenia. książka uczy szacunku do tego, co jest tuż obok nas. ukazuje nam, że natura to taka skrzynia ciekawostek, które każdy może odkrywać, jeśli tylko zechce. a ta książka mu to na pewno umożliwi.
książka jest przeznaczona dla dzieci młodszych, ale ja się z tym nie zgadzam. mam naście lat, a znalazłam w niej wiele nowych dla mnie informacji.
to idealna pozycja dla rodziców, którzy mają bardzo ciekawskie dzieci, bo gwarantuję, że znajdą oni w niej odpowiedzi na wiele pytań. napisane są one prostym, często zabawnym językiem i nie zawierają skomplikowanych pojęć. piękne ilustracje wzbogacają treść, a dodatkowy plus pozycja ta dostaje ode mnie za fakt, iż jedno pytanie to jeden krótki rozdział.
świetnym pomysłem jest zamieszczenie na końcu książki spisu: o co chcesz zapytać? obok pojęcia zapisano numery stron. ułatwia to odszukanie informacji na interesujący czytelnika temat.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2021-11-10
BOOKSARE_MYPASSI
Dla dociekliwych dzieci i wciąż ciekawych świata dorosłych. (Prawie) wszystko, co chcielibyście wiedzieć o zwierzętach i ich zwyczajach, a także o.....
Przeczytajcie, a dowiecie się, że zwierzęta znają się nawet na astronomii! Kontynuacja bestsellerowej książki Dlaczego oczy kota świecą w nocy...