Do agencji detektywistycznej Anny Marii Kier i Wandy Lechickiej zgłasza się kobieta, której kilka lat wcześniej zaginęła córka. Zrozpaczona matka podejrzewa swojego byłego męża, który w przeszłości znęcał się nad rodziną. Niczego mu wtedy nie udowodniono, ale pojawiły się nowe ślady w postaci odnalezionych kluczy, które znajdowały się w wózku zaginionej dziewczynki. Śledztwo jest bardzo trudne i nabiera tempa dopiero w momencie, kiedy znika kolejne dziecko w podobnym wieku. Czy coś łączy ze sobą te sprawy i czy niezawodny duet i tym razem rozwikła tę zagadkę?
Trzeci tom przygód niesamowitego kobiecego duetu detektywistycznego przeczytałam za jednorazowym podejściem i zastanawiałam się, czy książka tak mnie wciągnęła, czy to może interlinia i czcionka sprawiły, że przyjemnie po prostu ją się czytało, a jej objętość była niewielka. Pop przemyśleniach doszłam do wniosku, że to była po prostu naprawdę dobra i wciągająca historia.
Poza kolejną sprawą do rozwiązania mamy w tej części również sporo życia prywatnego naszych głównych bohaterek. Do głosu dochodzą nierozwiązane sprawy z przeszłości i skrzętnie skrywane przez ojca Kier rodzinne tajemnice. Do tego dochodzi oczywiście wątek choroby Tristana, który jest w tym tomie bardziej rozwinięty, ale najlepsze autorka oczywiście zostawiła na koniec. Przyznam szczerze, że troszkę domyślałam się, w którym kierunku pójdą wydarzenia, ale nie spodziewałam się aż takiego zaskoczenia na samym zakończeniu.
Zakończenie z kolei ogromnie zaciekawia i zachęca do sięgnięcia po finał tetralogii, aby dowiedzieć się, które z tajemnic rodziny Anny Marii Kier zostaną ujawnione i w jaki sposób do tego dojdzie. Mnie samą bardzo to interesuje i już nie mogę się doczekać lektury.
Muszę przyznać, że każda z części napisana jest na bardzo równym poziomie, co sprawia, że po każdą kolejną sięga się z chęcią i nie ma czytelnik poczucia, że pierwszy tom jest świetny, a później jest to ciągnięcie wątku na siłę. Także za to również ogromny plus.
Osobiście zachęcam bardzo do zapoznania się zarówno z tomem trzecim, jak i wcześniejszymi, gdyż wszystkie tworzą spójną całość, mimo różniących je spraw do rozwiązania i gwarantują miło spędzony czas na lekturze.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-11-17
Anna Kubera
Anna Maria Kier, była warszawska policjantka, uczciwa i szanowana wojowniczka skrywająca niebezpieczną historię rodzinną, i Wanda Lechicka, specjalistka...
Po publikacji reportażu Marty Witeckiej o Mille miasteczko staje się obiektem zainteresowania turystów, a historia przez nią opisana inspiruje filmowców...