Valentina Gilardi to młoda kobiet, która pochodzi z rodziny mafijnej. Choć trzymała się z daleka od krwawych walk, a także brudnych interesów rodzinnych, nadszedł dzień, w którym musi się zmierzyć ze swoim przeznaczeniem. Staje się to po pogrzebie jej ojca, gdy Valentina na jego życzenie, zostaje głową rodziny mafijnej. Czy Val poradzi sobie z nową rolą? Czy sojusz, który ma zawrzeć z Cascio Margante, umocni jej pozycję?
"To miała być moja walka. Wyciągnęłam do niego dłoń, a on położył na niej swój pistolet. Przez chwilę z wahaniem patrzyłam na broń. Podejmowałam każdego dnia wiele decyzji, ale niektóre niosły ze sobą ryzyko. Jednak nikt nie stanie za kobietą, która nie jest wystarczająco silna, by kierować armią samców".
Jestem zaskoczona... A dlaczego? Bo jak na Autorkę to bardzo grzeczna książka 🤷♀️😉
Ta okładka, choć piękna i zmysłowa, jest także myląca. Zresztą całe wydanie "Dark Empire" prezentuje się wspaniale. Tym razem Autorka postawiła na mocno rozwinięty wątek mafijny. Mamy duży wgląd w funkcjonowanie struktur organizacji mafijnej- układy, problemy wynikające z prania pieniędzy i braku zaufania wobec żołnierzy, czy porachunki i tajemnice... Działo się! Książka wyróżnia się na pewno tym, że głową mafii jest kobieta. Kobieta, która musi każdego dnia zakładać maskę pewności siebie i swoich racji, bezwzględności oraz silnej, zdeterminowanej przywódczyni organizacji mafijnej. Maskę kobiety, która nie pozwala sobie na emocje, słabości czy lęki nawet w zaciszu własnej sypialni. Niełatwe zadanie miał Cascio- przebić się przez wszystkie obronne mury i pancerz, który miał za zadanie chronić Val. Ich relacja wydała mi się dość chłodna, choć plusem było to, iż mogli liczyć na przyjacielskie wsparcie.
"Dark Empire" to romans mafijny, który zawiera sporo mafii, ale dla mnie, mało w niej relacji samych bohaterów. Dobrze się ją czytało, choć niczym mnie nie zaskoczyła, ani nie porwała. Prosta, lekka i przyjemna lektura, którą można przeczytać do popołudniowej kawki lub wieczornego kieliszka wina 🙂
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-05-18
samotniewsrodksi
Kiedy marzenia okazują się koszmarem, można liczyć już tylko na to, że diabeł odkryje w sobie sumienie Marina miała własny pomysł na życie, jakże inny...
Blair Thomas kochała swoją pracę, choć los wciąż stawiał na jej drodze przeszkody, które coraz trudniej było pokonać. Gdy firma Blair znalazła się na skraju...