Okładka książki - David Beckham. Piłkarz. Celebryta. Legenda

David Beckham. Piłkarz. Celebryta. Legenda

Szukając ciekawych pozycji, rzadko sięgam po biografie. Czytam ten rodzaj literatury sporadycznie w momencie, kiedy zafascynuje mnie życie znanej osoby, a chce posiadać większą wiedzę na jej temat. Tak właśnie było w przypadku książki Gwen Russell ‘David Beckham. Piłkarz. Celebryta. Legenda’. Beckham nazwisko samo w sobie oznacza legendę. Z dzieciństwa pamiętam szał jaki ogarniał moich kolegów, którzy za wszelką cenę chcieli posiadać koszulkę z nazwiskiem tego wyjątkowego piłkarza. Król boiska widniejący na nie jednym plakacie w pokojach fanów. Celebryta? Oczywiście, ponieważ idealnie wpasował się w świat mody, zajmujący część jego serca. I tak wkraczamy z butami w życie Davida Beckhama. Młodość, determinacja, pierwsza prawdziwa miłość, zaręczyny, narodziny dziecka ślub, wielkie osiągnięcia sportowe, działania w reprezentacji Anglii. Wszystkie etapy życia piłkarza zostały idealnie przedstawione. Szczegółowe opisy wartościowych kwestii pomogły zrozumieć szum jaki wywołała osoba Davida i jego sławnej żony. Książkę Gwen Russel czyta się w tempie ekspresowym. Jako kobieta z ręką na sercu mogę przyznać, że z zainteresowaniem czytałam fakty dotyczące życia prywatnego piłkarza związanego z rodziną i modą. Oprócz wielkich osiągnięć sportowych, biografia dostarcza nam dodatkowych informacji, które pozwalają książce stać się literatura uniwersalną. Część lektury została wzbogacona o historie za kulis sportowej kariery, dlatego mnie jako osobie nie zainteresowanej piłką nożną taki obrót spraw bardzo odpowiadał. Dobre czytadło możemy zawdzięczać autorce, idealnie przygotowanej merytorycznie do swojej pracy. Dzięki wysiłkowi jaki włożyła w poznanie życia złotego chłopca angielskiej piłki nożnej, nie zmarnowałam tych kilku dni na czytanie tego tytułu. Śmiem stwierdzić, iż dobra biografia to nie tylko praca zawodowa, to również przedstawienie ludzkiej twarzy znanej osoby. Dlatego książka Gwen Russell to przyjemna lektura, wzbogacająca wiedzę na temat człowieka, który budzi kontrowersje.

Informacje dodatkowe o David Beckham. Piłkarz. Celebryta. Legenda:

Wydawnictwo: Sine Qua Non