Okładka książki - Demony Babiej Góry

Demony,

demony,

demony...

Szepczą, złorzeczą, przeklinają,

spod Babiej Góry klątwy składają.

Wróżby okrutne, przerażające,

żółcią nienawiści się mieniące.

Z gór jej smutna dusza wyrwana,

w ucieczkę przed złem schwytana.

W nadmorski świat przybyła,

demonów moc niezmierzoną odkryła.

Aż ogień nadejdzie i zło wypali,

mroczną toń przeklętego domu oddali.

Ta historia zaklęta w przeszłości,

w obrazie przerażającej wściekłości.

Kiedyś życie okrutnie odebrane,

dziś wybrzmi tajemnicą skrywane.

A demony szepczą okrutnie,

by przeszłość wybrzmiała powtórnie.

Przeszłość z teraźniejszością składają życiu w ofierze swoje demony. Swoje klątwy, mroczne obrazy i ciemności ludzkich dusz. Odebrały życie kiedyś i odbierają życie teraz. Pośród magicznej mocy ziół, pośród mroków człowieczej natury, rzucanych uroków i magii, wyłania się historia osnuta wyjątkowo gęstym klimatem. Ten klimat żyje w tej opowieści, zmysły osnuwa mgłą niepokoju, intensywnie bardzo.

Koniec lat 60., gospodarstwo PGR, Marucice i Jadzia, szukająca schronienia przed złem pozostawionym w górach. Ale zło nie odpuszcza. Jest wszedzie. Czai się w oczach tamtej kobiety. I przyniesie śmierć. Doświadczy tragedią. Odbierze spokój. Zadomowi się i nie odejdzie póki prawda nie wybrzmi.

2022 rok, to samo miejsce i Baśka, która w te mroczne tonie przeszłości wpadła. Zdeterminowana, lecz teraz naznaczona blizną, przypominającą o tragedii. I jeszcze czymś. Po stokroć powodującym bólu utratę. Czy odszuka zaginioną w Marucicach kobietę? Czy odnajdzie siebie i będzie miała siłę powstać?

Ogromna strata z tej opowieści płynie. Chyba największa, jakiej może doznać jeszcze niedoświadczone maleńką obecnością matczyne serce. Smutna to opowieść o nienarodzonym niejednym życiu. O ciemności duszy człowieka, która zatruwa to, co dobre. O tym, że demony nie odchodzą. One czychają w ludzkim umyśle, z przeszłości do teraźniejszości wkraczają, krzątają się obok i tylko patrzeć, kiedy wpełzną i przyniosą cierpienie.

Po przeczytaniu pierwszego tomu, który mnie nie zachwycił, odpuściłam tę serię. Jednak tutaj skuszona pozytywnymi opiniami, dałam tej książce szansę. I nie żałuję.

Informacje dodatkowe o Demony Babiej Góry:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-05-29
Dodał/a opinię: Olga Majerska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Demony Babiej Góry

Kup książkę Demony Babiej Góry

Miała wrażenie, że odbywa się tu walka dobra ze złem. Światła z mrokiem. Spojrzała w stronę Zawoi, wciąż pogrążonej w ciemności. Gdzieś tam, w leśnych jamach, skrywały się babiogórskie demony.

Mężczyzna wyliczał wszystkie metody zastraszania, jakby dawał przepis na wypiek ulubionych ciasteczek, dopóki adwokat nie złapał go za łokieć. Prokurator przyglądał mu się z konsternacją. Chyba nigdy się do tego nie przyzwyczai. Dla niektórych to po prostu sport.

Więcej cytatów z tej książki

W cieniu Babiej Góry
Irena Małysa0
Okładka ksiązki - W cieniu Babiej Góry

Baśka Zajda, policjantka zmęczona życiem i jego trudami, wraca z Krakowa w rodzinne strony. Chociaż wszyscy mówią, że wyrzucili ją z policji wojewódzkiej...

Polowanie na Babiej Górze
Irena Małysa0
Okładka ksiązki - Polowanie na Babiej Górze

Czy Diablak po raz kolejny zbierze krwawe żniwo? Piąty tom bestsellerowej serii kryminalnej z Baśką Zajdą! Październik 2024 roku. W Zawoi rusza ultramaraton...