Kultura na naszej planecie jest bardzo bogata i zróżnicowana. Każda społeczność mieszkająca na określonym terenie ma swoje własne wierzenia i zasady według których żyje. Jeśli ciekawi was kultura Indian i jednocześnie chcecie przeczytać ciekawy kryminał warto sięgnąć po powieść Tonyego Hillermana "Szepty mroku".
Plemieniem Navajo żyjącym na pustyni w Arizonie wstrząsa zabrodnia. Mieszkańców tego regionu już od jakiegoś czasu prześladuje Wilk z Navajo. Czy ta tajemnicza postać jest duchem, czarownikiem czy może wiarygodną mistyfikacją? Czy to właśnie Wilk z Navajo stoi za morderstwem młodego mężczyzny? Sprawę bada miejscowy stróż Prawa i Porządku Joe Leaphorn. W tej sprawie od początku wszystko jest nie tak jak powinno i nic nie jest proste. Z czasem wątpliwości tylko przybywa, a sprawa staje się co raz bardziej niebezpieczna. Czy Leaphorn odkryje kto stoi za tą zbrodnią i co wspólnego z nią mają testy wojskowej broni na terenie pustyni? W śledztwie pomaga mu dawny znajomy Bergen McKee, który przyjechał w te okolice prowadzić badania nad czarami.
Głównym bohaterem powieści jest Joe Leaphorn. To miejscowy policjant, który wywodzi się indiańskiego plemienia. W życiu i pracy kieruje się nie tylko ogólnie przyjętymi zasadami, ale również filozofią społeczności indiańskiej. Jest spokojny, metodyczny i wytrwale dąży do celu. Autor stworzył na prawdę ciekawą i interesującą postać.
"Szepty mroku" jest kryminałem rozpoczynającym serię z policjantem Joe Leaphornem. Autor stworzył niesamowity klimat w tej powieści. Ludowe wierzenia i obrzędy sprawiają, że powieść jest intrygująca. Niespieszna akcja i bardzo plastyczne opisy przyrody powodują, że widzimy to miejsce bardzo realnie oczami wyobraźni, niemal tak jakbyśmy razem z bohaterami przemierzali pustynne piaski i kaniony. Książkę czyta się lekko, z wielką przyjemnością. Autor potrafił zaciekawić czytelnika i wciągnąć w ten osobliwy świat od pierwszych stron. Na podstawie tej powieści powstał również serial pod tym samym tytułem.
Powieść Toma Hillermana przybliża nam obraz społeczności Indian z plemienia Navajo. Oprócz przedstawienia ich ciekawej kultury i wierzeń pokazuje ile zła wyrządziła w niej współczesna cywilizacja. Przesiedlenia do miast, dostęp do używek sprawiły, że młodzi Indianie się pogubili. Nie kultywują zwyczajów swojego plemienia, ale też nie zachowują się całkowicie jak biały człowiek. Są rozdarci pomiędzy dwoma kulturami w efekcie czego nie potrafią odnaleźć się w społeczeństwie, popadają w nałogi i mają problemy z prawem.
"Szepty mroku" to bardzo interesujący kryminał osadzony w społeczności rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Ciekawa fabuła, dużo indiańskiej kultury, wierzeń i obrzędów sprawiają, że lektura ta jest niezwykle interesująca. To bardzo ciekawie rozpoczynająca się seria, która z pewnością znajdzie swoich fanów.
Wydawnictwo: Aleksandria
Data wydania: 2025-04-24
Tytuł oryginału: The Blessing Way
Iwa90
Żałował, nie po raz pierwszy od kiedy stał się dorosły, że nie uważał, gdy wujek uczył go, jak rozmawiać ze Świętym Ludem.
Officer Bernadette Manuelito found the dead man slumped over in the cab of a blue pickup abandoned in a dry gulch off a dirt road -- with a rich ex-con's...
Kryminalna pieśń szamana z Albuquerque! Porucznik Joe Leaphorne zostaje wezwany do rezerwatu Zuni, w którym zaginęło dwóch chłopców: Ernesto Cata z...
Granitowa czapa płaskowyżu, której piaskowcowe podłoże uległo erozji, pękła wzdłuż krawędzi pod własnym ciężarem.