📚To książeczka dla dzieci, jednak czytając ją moim dzieciom bawiłam się przy niej znakomicie.
Historia zaczyna się w dniu wyjazdu uczniów z klasy IV do gospodarstwa agroturystycznego. Gdzie wita ich przemiła gospodyni Pani Jadzia i jej wierna suczka Morela. Splot pewnych wydarzeń powoduje, że kierowca autobusu Pan Stanisław Ogórek i Morela nie przypadli sobie do gustu, a co gorsza po tych wydarzeniach pies znika w niewyjaśnionych okolicznościach.
📚Paczka przyjaciół Kasia, Karol, Wojtek oraz ich nowa koleżanka Tola postanawiają zbadać sprawę, odnaleźć zaginioną Morelę i dowiedzieć się czy za jej zniknięciem stoi ponury Pan Ogórek, który zachowuje się bardzo dziwnie. Do tego jest jeszcze sprawa z zaginionym zegarkiem jednego z chłopców i pojawieniem się do złudzenia podobnego egzemplarzu na zupełnie innym nadgarstku..
📚Między prowadzonym śledztwem dzieci poznają obyczaje panujące w gospodarstwie-łącznie z porannym wstawaniem i dbaniem o inwentarz. Bardzo fajnie przybliża to młodym czytelnikom obowiązki i trud jaki mają na sobie gospodarze odpowiedzialni za zwierzęta.
📚Historia kończy się oczywiście pomyślnie, wszystkie zagadki zostają rozwikłane. Autorka bardzo fajnie poprowadziła historię utrzymując napięcie do końca książki. Moi prywatni detektywi byli zachwyceni i ustalili, że musimy sięgnąć po inne tytuły z tej serii.
📚Książka napisana jest przystępnym dla dzieci językiem, lecz nie infantylnym. Dzięki dość dużym literą nadaje się do samodzielnego czytania przez młodych czytelników lubiących detektywistyczne zagadki.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-04-24
Baś Ka
Najnowsza książka autorki bestsellerowych thrillerów Stażystka, Obserwatorka i Służąca, które sprzedały się w blisko 100 000 egzemplarzy! Kiedy ona zasypia...
Nowa powieść domestic-noir autorki bestsellerowej "Stażystki"Lepiej zasłaniaj okna po zmroku. Nawet jeśli nie masz nic do ukrycia. Iza i Arek kiedyś byli...