Okładka książki - Diabelska góra

Diabelska góra

Tom 3 cyklu Nora Kelly

Nora Kelly – utalentowana archeolog wraca do akcji. Tym razem za namową ekscentrycznego milionera Lucasa Tappana podejmuje się wykopalisk w pobliżu tajnej amerykańskiej bazy wojskowej.
Początkowo Nora uważała, że praca na zlecenie prywatnego przedsiębiorcy na terenie owianym wątpliwą sławą będzie dla niej zrujnowaniem naukowej kariery. Jednak szybko przekonuje się, że Lucas Tappan nie należy do osób, które lubią jak się im odmawia.
Za namową brata, zafascynowanego teoriami spiskowymi i szeroko pojętym życiem pozaziemskim, trafia na pustynię w pobliże słynnej Strefy 51.
Pierwsze wyniki wykopalisk przekonują ją, że praca w tym miejscu nie będzie łatwa. Już w pierwszych dniach archeolożka wykopuje zwłoki dwóch osób. Ich stan wskazuje, że doszło do morderstwa. Sprawę ciał przejmuje FBI z Corrie Swanson na czele.
Kolejne wydarzenie potwierdzą, że zarówno wykopaliska prowadzone na pustyni, jak i sprawa znalezionych ciał są bardzo niewygodne dla pewnej grupy tajemniczych osób. Wszystko wskazuje na to, że tajemnice niegdyś zakopane pod piaskami pustyni Nowego Meksyku powinny pozostać nienaruszone.
„Diabelska Góra” to 3 książka z przygodami Nory Kelly - błyskotliwej i utalentowanej archeolog. Tym razem wpada w sam środek spisku i szpiegowskich intryg sięgających najwyższych szczebli władz.
Jako wielki fan „Indiana Jonesa” oraz wszelkiej maści teorii spiskowych związanych z obcymi cywilizacjami bawiłem się przy tej książce bardzo dobrze. Wartka akcja nie pozwala jej odłożyć nawet na chwilę. Duet Preston&Child potwierdza, że miano najbardziej poczytnego duetu Stanów Zjednoczonych nie jest przesadzone.
Polecam wszystkim miłośnikom dobrego kryminału oraz teorii spiskowych.

Informacje dodatkowe o Diabelska góra:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2024-03-13
Tytuł oryginału: Diablo mesa
Dodał/a opinię: ZaczytanyGlina

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Diabelska góra

Kup książkę Diabelska góra

Głębia
Lincoln Child0
Okładka ksiązki - Głębia

W czasie rutynowego odwiertu pracownicy położonej nieopodal Grenlandii platformy wiertniczej rejestrują niezwykły sygnał pochodzący spod ziemskiej skorupy...

Ogon skorpiona
Lincoln Child0
Okładka ksiązki - Ogon skorpiona

Głęboko pogrzebanych tajemnic lepiej nie wykopywać. W piwnicy opuszczonego domu na peryferiach Nowego Meksyku zostają odnalezione zmumifikowane zwłoki...