Okładka książki - Dłużnik

Dłużnik

Książki autorstwa Camilli Grebe od dawna przyciągały moją uwagę. Wielokrotnie natrafiałam na pochlebne opinie na temat jej twórczości, dlatego jakiś czas temu postanowiłam sięgnąć po jedną z jej książek. „Witajcie w wieczności” – to właśnie ta powieść zrobiła na mnie ogromne wrażenie, co skłoniło mnie do sięgnięcia po najnowszy thriller autorki, „Dłużnik”, napisany wspólnie z synem.

Alba, 25-letnia policjantka, po napaści na swojego kolegę zostaje oddelegowana do małej, odludnej miejscowości Sundby. Jej nowym zadaniem stają się nierozwiązane sprawy z przeszłości – pierwszą z nich jest tajemnicze zaginięcie dziecka sprzed 50 lat.

Do Sundby sprowadza się młode małżeństwo z czteroletnią córeczką. Marika i Leo pragną w nowym miejscu w spokoju przeżyć żałobę po stracie starszej córki i spróbować na nowo ułożyć swoje życie. Początkowo domek, który wynajmują, wydaje się idealnym miejscem, jednak Marika zaczyna odczuwać, że z farmą jest coś nie tak. Z czasem dochodzi do dziwnych incydentów, które potęgują jej niepokój.

„Dłużnik” autorstwa Camilli Grebe i Carla-Davida Parsona to intrygujący i angażujący thriller z delikatnym wątkiem paranormalnym, który można porównać do powieści Stephena Kinga. Choć nie jestem fanką jego twórczości i unikam jego książek, muszę przyznać, że to, co stworzyli Camilla i Carl-David, to fenomenalna historia, którą powinien przeczytać każdy miłośnik literatury z elementami paranormalnymi.

Narracja autorów wciągnęła mnie od pierwszych stron, z ogromnym zaciekawieniem przewracałam kolejne kartki, pragnąc jak najszybciej dotrzeć do finału i odkryć, co łączy Albę i rodzinę Mariki. Małomiasteczkowy klimat, dom niemal na odludziu w otoczeniu lasów i jezior oraz dziwne zdarzenia, które nie mają racjonalnego wytłumaczenia, tworzą świetną fabułę, która angażuje czytelnika do tego stopnia, że trudno oderwać się od lektury.

„Dłużnik” to nietuzinkowy thriller psychologiczny z elementami grozy i dramatu, którego mroczny i pełen niepokoju klimat trzyma w napięciu do ostatniej strony. Jestem pełna podziwu dla historii stworzonej przez autorów, w której wydarzenia zaskakują z każdym rozdziałem. Mimo że nie przepadam za fantastyką, delikatnie wprowadzone elementy paranormalne w thrillerach są dla mnie akceptowalne i w przypadku tej historii wszystko zostało dopracowane w każdym szczególe, tak, by czytelnik nawet przez moment nie poczuł się znużony, bądź też przytłoczony wydarzeniami. Szczególnie również doceniam kreację głównych bohaterów, zwłaszcza Mariki i Alby. „Dłużnik” to znakomity thriller, który polecam wszystkim miłośnikom zarówno thrillerów psychologicznych, jak i powieści z elementami grozy. Nie będziecie zawiedzeni.

Informacje dodatkowe o Dłużnik:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2024-11-20
Tytuł oryginału: Lnaren
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Proza w przekładzie Thrillery i suspens Thrillery szpiegowskie Thrillery psychologiczne

Zobacz opinie o książce Dłużnik

Kup książkę Dłużnik