W jaki sposób najprościej nauczyć się nazw dni tygodnia, miesięcy i pór roku? Oczywiście przez zabawę, a do tego wprost idealnie nadają się wierszyki 😊😍.
Z pomocą przychodzi nam tutaj najnowsza książka dla dzieci wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo dzięki której dzieci przestaną mylić dni czy miesiące i powtarzając zabawne wierszyki nie tylko utrwalą sobie nazwy, ale nawet zapamiętają jakie dni czy miesiące po sobie następują.
Cześć pierwsza to nauka dni tygodnia 📅. Pierwszy wiersz przypomina mi nieco utwór, który bardzo lubię i dobrze wspominam z własnego dzieciństwa: "Na straganie" Jana Brzechwy. Tak jak i w tym dość starym wierszu tak i tutaj obserwujemy pewną sprzeczkę 😊. Następnie każdy dzień tygodnia ma już poświęcony oddzielny utwór (a właściwie nawet dwa, gdzie drugi z nich jest właściwie rymowaną zagadką).
Cześć druga dotyczy pór roku ☀️🍂☃️🌳 i jest najkrótsza, aczkolwiek treściwa.
Trzecia część to miesiące 📅. Znów na wstępie mamy wiersz z ogólnym podziałem na pory roku, a następnie wiersze, w których opisane są po dwa miesiące.
Warto wspomnieć, że to nie tylko opowieści o dniach, porach roku czy miesiącach, ale także historie o leśnych zwierzętach, z którymi nie da się wprost nudzić. Dzięki temu książka jest jeszcze ciekawa i chętniej do niej wracamy 😊.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-11-28
Sylwiaa915
Wędruj swoją własną ścieżką w Bieszczadach. Ta książka to opowieść, a jednocześnie wędrówka po Bieszczadach, zaproszenie do tego, by poznawać je coraz...
Niczego nie trzeba uczyć się na pamięć! Kłopoty z tabliczką mnożenia? Bez paniki! Po przeczytaniu tej książki miną jak zły sen. Dziecko nauczy się nie...