Magia, czarownice, klątwa, duchy, tajemnice z przeszłości i dziewczyna, która nie chce mieć nic do czynienia z magią. Brzmi jak fascynująca przygoda, prawda? Zapewniam Was, że taka właśnie jest lektura książki „Do zakochania jeden urok” Ludki Skrzydlewskiej. Choć okładka i tytuł mogą sugerować słodki romans, to w rzeczywistości jest to wciągająca historia o ciemnej stronie magii! 💜
Jedno niewinne zaklęcie może całkowicie odmienić życie.
Margo McKenzie doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego stara się zupełnie nie używać magii. Jej ciotki, które pochodzą z najpotężniejszego klanu czarownic w Szkocji nie popierają wyboru dziewczyny. Pewnego razu chcąc zaimponować przyjaciółce i pokazać jej, że jednak potrafi używać magii, Margo wymyśla zaklęcie, by los postawił na jej drodze idealnego mężczyznę. Szokującym wydarzeniem jest moment, gdy ten ideał faktycznie pojawia się w życiu Margo. Inteligentny, oczytany i pociągający Theo Thorne jest ucieleśnieniem wszystkiego, czego szukała w mężczyznach. Niestety zamieszkał po sąsiedzku w domu, nad którym krąży potężna klątwa. Od tego momentu życie Margo nie będzie już takie spokojne 🤫
Ta zwariowana fabuła i niesamowita urokliwość sprawiła, że w pewnym momencie zapragnęłam choć na chwilę znaleźć się w urokliwej Szkocji pełnej magii i czarów, która choć bywała bezwzględna, to jednak posiada w sobie coś, czemu zdecydowanie nie można się oprzeć. Autorce wielokrotnie udało się sprawić mi bardzo miłą niespodziankę w postaci dosyć nieprzewidywalnych wydarzeń. Nie oszczędzała bohaterów. Bez skrupułów rzucała im kłody pod nogi, ale to właśnie dzięki temu można bardziej wczuć się w klimat tej historii.
Bardzo polubiłam bohaterów tej książki, niemalże wszyscy są naprawdę cudownymi postaciami, do których bardzo szybko zapałałam sympatią. Jednak to główna bohaterka najbardziej zapadła mi w pamięć. Niesamowicie spodobało mi się to, że różni się ona od tak wielu w ostatnim czasie spotykanych przeze mnie postaci literackich.
Jeżeli tylko macie okazję to jak najbardziej zachęcam Was do sięgnięcia po tę książkę, która – mam nadzieję – oczaruje Was, porwie Was do swojego świata oraz skradnie Wam serce równie mocno, jak stało się to w moim przypadku. Sięgając po książkę „Do zakochania jeden urok” nie spodziewałam się tak udanej powieści, tak dobrze napisanej historii, zachwycającej akcji i cudownie wykreowanych postaci. Polecam! 💜
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-03-22
Małgosia Szydlak
Niektórych serc nie da się oswoić, trzeba im pozwolić bić we własnym rytmie. Dokąd może się udać dziewczyna, po tym jak zostawiła narzeczonego przed ołtarzem...
Czy zbudowany na kruchych fundamentach pokój zostaniez burzony przez przebudzenie przerażającej mocy? Dramatyczne okoliczności zmuszają Neve Cavendish...