Okładka książki - Dobre żony patronujemy

Dobre żony

Tom 2 cyklu Małe kobietki

Cztery drogi do dorosłości – o miłości, stracie i dojrzewaniu w „Dobrych żonach” Louisy May Alcott

„Dobre żony” to poruszająca i dojrzała kontynuacja losów bohaterek znanych z „Małych kobietek”. Louisa May Alcott ponownie zaprasza czytelnika do domu Marchów, by opowiedzieć o dalszym dorastaniu czterech sióstr: rozsądnej Meg, niezależnej Jo, delikatnej Beth i ambitnej Amy. Autorka pokazuje moment przejścia z młodości w dorosłość – pełen radości, ale też rozczarowań, strat i trudnych wyborów. Jest to opowieść o codziennym życiu, pracy nad sobą, miłości i odpowiedzialności.

Rodzina Marchów wciąż pozostaje moralnym centrum powieści. Choć „z pozoru zdawało się, że w domu tym rządzi tylko pięć energicznych kobiet”, to pan March jest „głową, sumieniem, kotwicą i pocieszycielem rodzinnego kółka”. Ten cytat doskonale oddaje atmosferę domu, w którym panują wzajemny szacunek, ciepło i wartości wyniesione z wychowania. Alcott nie idealizuje jednak codzienności – pokazuje ją taką, jaka jest, z jej trudami i niedoskonałościami.

Każda z sióstr podąża własną drogą. Meg, jako żona i matka, uczy się, że „małżeńskie pożycie jest bardzo trudne i wymaga nieskończenie wiele cierpliwości i przywiązania”. Jej marzenie o idealnym domu zderza się z rzeczywistością, co czyni jej historię niezwykle realistyczną i bliską czytelnikowi. Jo pozostaje najbardziej niezależną i buntowniczą z sióstr March. Autorka przedstawia ją jako symbol wolności i sprzeciwu wobec narzuconych konwenansów. „Posuwała tak daleko zamiłowanie wolności i nienawiść do konwencjonalnych form”, że często wikłała się we własne sprzeczności i przez długi czas nie potrafiła odnaleźć się w świecie uczuć. Jo ceniła niezależność bardziej niż romantyczne uniesienia, a jej umysł rozwijał się szybciej niż serce, co wpływało na jej trudne decyzje życiowe. Szczególnie ważnym elementem jej historii jest praca pisarska i radość z samodzielnie zarobionych pieniędzy, które dawały jej poczucie wartości i samostanowienia. Jo odkrywa, że niezależność finansowa jest źródłem satysfakcji i wolności, co wyraża myśl: „Prawda, że majątek jest rzeczą bardzo pożądaną, ale i ubóstwo ma słoneczną stronę…”. Dzięki pracy uczy się odpowiedzialności, wytrwałości oraz wiary we własne możliwości. Bohaterka stopniowo dojrzewa także emocjonalnie. Musi zmierzyć się z krytyką, którą początkowo trudno jej zaakceptować, lecz z czasem zaczyna rozumieć jej wartość. Jak zauważa autorka, „Krytyka jest zbawienną rzeczą, bo otwiera oczy na niedostrzeżone zalety i wady”, a Jo bierze te słowa sobie do serca. Jej wewnętrzna przemiana, walka między pragnieniem niezależności a potrzebą bliskości oraz dojrzewanie do miłości czynią jej losy jednymi z najbardziej poruszających i najciekawszych wątków powieści.

Amy, początkowo zapatrzona w pieniądze, pozycję i „najlepsze towarzystwo”, stopniowo odkrywa, co naprawdę ma wartość. Jej przemiana pokazuje, że młodzieńcze ambicje mogą dojrzeć w mądrość i empatię. Beth zaś pozostaje cichym, ale niezwykle ważnym sercem rodziny. Jej choroba i śmierć są ukazane z ogromną delikatnością. To jeden z najbardziej wzruszających momentów powieści, szczególnie gdy pada myśl, że „miłość jest jedyną rzeczą, jaką możemy zabrać ze sobą, i która ułatwia nam rozstanie się z życiem”, nadają tej historii głęboki, uniwersalny sens.

„Dobre żony” to książka mądra, ciepła i ponadczasowa, pełna życiowych prawd. Pokazuje, że „życie i miłość wielką mają cenę, gdy są w pełnym rozkwicie”, a prawdziwe szczęście rodzi się z pracy, uczciwości i bliskości z innymi. Powieść czyta się jednym tchem, przeżywając wszystkie radości i smutki razem z bohaterami. To historia, która wzrusza, uczy i zostaje w pamięci na długo – pięknie napisana opowieść o dorastaniu, miłości i sile rodzinnych więzi.

Informacje dodatkowe o Dobre żony:

Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2020-01-16
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Tagi: literatura piękna

Zobacz opinie o książce Dobre żony

Kup książkę Dobre żony

Ośmioro kuzynów
Louisa May Alcott 0
Okładka ksiązki - Ośmioro kuzynów

Trzynastoletnia Rose po śmierci ojca trafia do domu sędziwych ciotek. Dziewczynka sprawia wrażenie chorowitej i przygnębionej. Wszystko zmienia się, gdy...

Little Women
Louisa May Alcott0
Okładka ksiązki - Little Women

Generations of readers young and old, male and female, have fallen in love with the March sisters of Louisa May Alcott’s most popular and enduring novel...