Okładka książki - Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

Tom 7 cyklu Ania z Zielonego Wzgórza
Inne wydania:

Jem, Walter, Nan i Di, czyli dzieci Anne i Gilberta, bardzo często spędzają czas w miejscu nazywanym „Dolina Tęczy”. Jest to miejsce nie tylko piękne, ale również pełna tajemniczości. To właśnie tam nasi bohaterowie poznają dzieci nowego pastora: Jerry’ego, Carla, Unę i Faith. Między nimi rodzi się przyjaźń i to naprawdę szybko. Niebawem do naszej ósemki dołącza pewna zabłąkana sierotka. Kto? Jak zostanie przyjęta? Co przeżyją dzieci?
Nowy pastor ma czwórkę dzieci i według wielu osób w miasteczku, brakuje im matki. Wdowiec jest sam i jakoś nie zamierza tego zmieniać. Jednak pewne zdarzenia, światło księżyca, niespodziewane spotkanie pomału zaczyna wszystko zmieniać. Dlaczego? Kogo spotka? Jak potoczy się ta znajomość? Co słychać u Anne? Jak potoczyło się jej życie?

Za mną siódmy tom całkiem nowego wydania bardzo znanej serii Ania z zielonego wzgórza. Osobiście bardzo się cieszę, że ta seria została wydana w takiej odsłonie. Mocno liczę, to wydanie będzie dopuszczona jako lektura. Czytając książkę, powróciłam do dzieciństwa, przypomniałam sobie losy Anne, które kiedyś bardzo lubiłam. Przyznam szczerze, że również w tym tomie, zwróciłam uwagę na zupełnie inne rzeczy, niż czytając inne wydanie w dzieciństwie.

Tym razem skupiamy się nie na Anne, chociaż ona również jest obecna w książce i poznajemy jej dalsze losy. Tak więc kto? Największą rolę odgrywają dzieci Anne i Gilberta, a także pastor i jego pociechy. Każdy z nich jest postacią ciekawą, dającą się lubić.

„Dolina Tęczy” to książka, którą dostarczyła mi wiele przyjemności podczas czytania. Powrót do znanej i lubianej historii sprawił radość. Ze swojej strony zdecydowanie polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Dolina Tęczy:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-09-04
Tytuł oryginału: Rainbow Valley
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: Proza literacka Klasyka prozy literackiej Klasyczna beletrystyka dla dzieci i młodzieży Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Zobacz opinie o książce Dolina Tęczy

Kup książkę Dolina Tęczy

Szczęśliwa pomyłka
Lucy Maud Montgomery0
Okładka ksiązki - Szczęśliwa pomyłka

Nowe opowiadania o dzieciach pierwszy raz tłumaczone na język polski. Autorka opisuje wesołe, zabawne lub smutne historie dzieci uwikłanych w rodzinne...

Złocista droga
Lucy Maud Montgomery0
Okładka ksiązki - Złocista droga

Sara Stanley powraca do Carlisle, aby spędzić tam zimę. Aby jakoś ubarwić przyjaciołom nadchodzące, zimowe dni, wpada na pomysł założenia lokalnego pisemka...