Co powiedzielibyście na długi majówkowy weekend spędzony w urokliwym Astrologicznym Zaciszu Stars Harbor? Miejscu z przeszłością i energią, w które właścicielka idealnie wkomponowała atrakcje dla ciała i ducha?
Ja byłabym na tak, gdyby książka Carin Jade „Dom astrologiczny” nie rozpoczęła się od informacji, że wydarzy się tu coś niepokojącego. Według Rini - astrolożki prowadzącej pensjonat, „ wszystko co wydarzyło się o szesnastej czterdzieści cztery w niedzielę dwudziestego piątego sierpnia, narastało z upływem czasu, nabierało rozpędu i kształtu”. I faktycznie po tej zapowiedzi, nieuchronnie strona po stronie zbliżamy się do punktu kulminacyjnego, którego nie idzie przewidzieć. Powieść rozwija się dość powolnie, by na koniec przedrzeć się przez czytelnika niczym huragan. I czujemy go „w kościach” od początku, kiedy w pieczołowicie przygotowanym na przybycie gości Stars Harbor, zagęszcza się atmosfera niepokoju, niedopowiedzeń, oczekiwań i skomplikowanych relacji rodzinnych, małżeńskich i tych „pozamałżeńskich”. A w programie specjalnego weekendu, przygotowanego przez Rini, nie ma o tym ani słowa. To, co kusi przybywające tu pary, to obietnica odpoczynku w otoczce nienachalnego luksusu, w otoczeniu pięknej przyrody i indywidualnego podejścia do każdego gościa. Dodatkowym atutem są horoskopy i analizy astrologiczne.
Rini zaplanowała wszystko pod gości, analizując dokładnie ich wypełnione wcześniej ankiety, nawet każdy z przydzielonych pokoi ma swój odmienny charakter, odpowiadający jak najbardziej jego mieszkańcom.
Bardzo dobre wrażenie zrobiło na mnie przemycenie w powieści wątków astrologicznych, horoskopu, kart Tarota. Analizy kompatybilności przeprowadzane przez astrolożkę, tak naprawdę ujawniają nam kawałki dusz bohaterów i to bardzo fajny zabieg aby ukazać złożoność psychologiczną i to, że każdy z nich ma swoje sekrety, pragnienia.
Bardzo polecam! Świeży pomysł na doskonały thriller psychologiczny.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2025-04-09