Okładka książki - Dom astrologiczny

Dom astrologiczny

Muszę przyznać, że ta lektura nie do końca spełniła moje oczekiwania. Z opisu i okładki spodziewałam się kryminału w stylu Agaty Christie lub „Na noże” z Danielem Craig, a tymczasem otrzymałam powieść obyczajową. To gatunek, po który sięgam najrzadziej, więc trudno mi było wczuć się w klimat tej historii.

Przez wiele stron niewiele się działo, a imiona bohaterów oraz ich relacje były trudne do zapamiętania, co utrudniało mi utożsamianie się z postaciami. Nie odnalazłam w nich tych, którym chciałabym kibicować. Co prawda, ostatnie rozdziały zaskoczyły mnie niespodziewanym obrotem akcji, jednak wcześniejsze dłużyzny nie zostały zrekompensowane.

Książka porusza wiele trudnych i kontrowersyjnych tematów: zdradę, wykorzystywanie s€ksu@lne, d€presję — niestety, wszystkie te kwestie zostały potraktowane dość powierzchownie, bez głębszej analizy, co osłabia ich znaczenie w kontekście fabuły.

Ciekawym pomysłem były ściągawki astrologiczne, które naprawdę mnie zainteresowały. Zastanawiam się, czy układ planet i ciał niebieskich w chwili narodzin faktycznie może zdeterminować osobowość i ścieżkę życiową człowieka? To ciekawy temat do rozważań!

Podsumowując, „Dom astrologiczny” to nie jest thriller ani kryminał, jak sugeruje opis. To raczej powieść obyczajowa z elementami psychologicznymi, która z pewnością znajdzie swoich fanów wśród miłośników tego gatunku. Dla mnie niestety była to lektura dość przeciętna, z dłużyznami i bez większego zaangażowania emocjonalnego.

Jeśli lubicie historie ukazujące tajemnice i skrywane sekrety w pięknym, astrologicznym klimacie, może warto spróbować. Dla mnie jednak to nie był strzał w dziesiątkę. ⭐️

Informacje dodatkowe o Dom astrologiczny:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2025-04-09
Tytuł oryginału: The Astrology House
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Monika Wiśniewska
Dodał/a opinię: MalikaSz

Tagi: Thrillery i suspens znaki zodiaku beletrystyka relacje międzyludzkie Astrologia

Zobacz opinie o książce Dom astrologiczny

Kup książkę Dom astrologiczny