Okładka książki - Dom Lalek

Dom Lalek

To, co wyłania się z tych kilkudziesięciu stron, to literatura niezwykłej dyscypliny i artystycznej odwagi, która z rzadko spotykaną konsekwencją celebruje detale niemal niedostrzegalne. Dostrzegam w tym tomie wierszy przede wszystkim triumf minimalizmu nad zbędnym hałasem współczesnego świata. Autorka operuje słowem z precyzją skalpela, jednak robi to z czułością, która nadaje każdemu wierszowi niemal sakralny charakter.

Stylistyka tego dzieła opiera się na radykalnej oszczędności, gdzie krótkie, niekiedy jednowyrazowe wersy dyktują rytm miarowego oddechu lub cichego szeptu. Jest to poezja, która w pełni wykorzystuje przestrzeń białej karty - tutaj pauzy i puste miejsca pracują równie intensywnie co sam tekst, zmuszając czytelnika do zwolnienia tempa i wejścia w stan głębokiej kontemplacji. To właśnie w tej architekturze ciszy tkwi największa moc tomu; autorka nie boi się zostawić czytelnika sam na sam z jednym obrazem, pozwalając mu wybrzmieć do końca.

Mocną stroną tej twórczości jest bez wątpienia jej somatyczność i niezwykły sposób obrazowania ciała. Zamiast wzniosłych metafor otrzymujemy tu intymną wiwisekcję istnienia, w której łuszczący się lakier na paznokciach staje się przejmującym dowodem na upływ czasu, a ślady po ubraniach na skórze - archiwum dotyków i obecności. Ciało nie jest tu przedmiotem, lecz mapą przeżyć, co czyni te zapisy niezwykle wiarygodnymi i bliskimi biologicznemu doświadczeniu każdego z nas. Genialnie poprowadzono motyw światła, które wpadając przez wąskie okna, zamienia zwykłe pomieszczenia w przestrzenie przypominające gotyckie katedry, nadając codziennym czynnościom wymiar metafizyczny.

Obszarami stanowiące dla odbiorcy wyzwanie, może być to pewna hermetyczność i jednostajność nastroju. Ta poezja nie oferuje dynamicznych zwrotów akcji ani retorycznych popisów, a trwa w jednym, niskim tonie, co dla osób przyzwyczajonych do literackiej ekspresji może wydać się zbyt surowe lub wręcz ascetyczne. Jednak to właśnie ta konsekwencja sprawia, że tom jest tak spójny i autentyczny - to nie jest książka do czytania w pośpiechu, lecz do współodczuwania w samotności.

Wątki pamięci zaklętej w rzeczach małych, jak wspomnienie zapachu czy kształt głowy, domykają tę narrację w sposób absolutnie zachwycający. To poezja o śladzie, który zostawiamy w świecie i na ciele drugiego człowieka, pisana z perspektywy kogoś, kto potrafi dostrzec piękno w pęknięciu, w nadłamaniu i w tym, co kruche. Całość stanowi poruszający zapis obecności, który zostaje w czytelniku na długo po odłożeniu książki, przypominając, że największe dramaty i zachwyty zawsze rozgrywają się w ciszy, tuż pod powierzchnią naszej skóry. To dzieło wybitnie rzetelne, dojrzałe i w swojej prostocie - po prostu olśniewające.

Informacje dodatkowe o Dom Lalek:

Wydawnictwo: b.d