„Człowiek słyszy to, co chce usłyszeć. (...) Tak samo, jak dopasowuje horoskop do własnego życia”.
Bohaterką książki jest 13-letnia Faith, która zmuszona jest troszczyć się o mamę, brata – Noaha i dom. Strażnica mieści się na skraju klifu, który powoli, za sprawą fal morskich, ulega niszczeniu. Szczelina w ogrodzie za domem każdego dnia się powiększa, podobnie jak pęknięcia na ścianach domu. Faith jest świadoma tego, że dom wymaga remontu. Sytuacja, w której się znalazła nie jest łatwa dla nastolatki. Jej tata opuścił rodzinę i nikt nie wie, co się z nim stało. Mama nie wychodzi z łóżka, brat zaginął, wujek myśli tylko o ukrytym skarbie, a piwnicę opanowały duchy… Wszystko to ją przytłacza i dziewczynka ucieka w kłamstwo. Czy bohaterka poradzi sobie z mnożącymi się problemami? Czy odkryje tajemnice krążące wokół Strażnicy i jej rodziny?
Ta historia zaskakuje. Jest wartościowa, bogata w przesłania i skłania do refleksji. Ukazuje, że dla dziecka ważna jest rodzina, miłość, szczerość, zainteresowanie, dom i własny kąt. Książka pokazuje, że rodzic może sobie nie radzić z jakąś sytuacją oraz, że dziecko nie może wchodzić w rolę dorosłego. Branie na dziecięce ramiona odpowiedzialności za rodziców jest z gruntu skazane na porażkę. Uczy, że nie należy bać się czy wstydzić się szukać pomocy, kiedy sobie z czymś nie radzimy. Nie należy zatajać przed najbliższymi problemów. Należy komuś zaufać, bo ucieczka w samotność jest najgorszym wyborem zaś prawdziwy przyjaciel - skarbem. Strata ukochanej osoby zawsze niesie za sobą ból, a depresja jest chorobą, którą należy leczyć. Książka ta daje nadzieję na lepsze jutro.
Klimat wokół historii jest tajemniczy i mroczny, a akcja ma wiele zwrotów. Bohaterowie są różnorodni, wyjątkowi, bo są „jacyś”. Wzbudzili we mnie duże emocje. Wątek opanowanej przez duchy piwnicy został rozwiązany w ciekawy sposób, który mnie zaskoczył.
Polecam tę książkę.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-03-09
BOOKSARE_MYPASSI
Rozgląda się po salonie tymi swoimi małymi czarnymi paciorkami osadzonymi w pulchnej, opalonej twarzy i kalkuluje.
Porywająca opowieść o tajemniczej legendzie i potędze... samoakceptacji. Vivien wie doskonale, że nie ma szans na wygraną w konkursie piękności i zdobycie...
To opowieść o domu utraconym i odnalezionym i mam olbrzymie szczęście, że moja książka trafiła pod dach tak wspaniałych ludzi.