Okładka książki - Dom pod szczęśliwą gwiazdą

Dom pod szczęśliwą gwiazdą

Jakiś czas temu oglądałam stories @migaffka

Mówiła o książce, która ją tak wzruszyła,że jej oczy wylały łzy. Pomyślałam wtedy "dobra... Skoro ją ciężko wzruszyć a mimo to płakała to ja też chcę"

Kupiłam i niemal od razu wzięłam się za czytanie. Nie leżakowała tym bardziej,że to tylko 300 stron. Ja wiedziałam,że jestem w stanie ją ogarnąć jednego dnia ,ale nie myślałam że jak zacznę to nie odłożę póki nie skończę. Totalnie przepadłam w tej powieści. Pióro autorki tak mi podpasowało, że nim się zorientowałam poczułam ściśnięte gardło i spływające po policzkach łzy.

Dwójka dzieci- Lena i Edziu. Dziewczynka ma szczęśliwe dzieciństwo,ma rodziców którzy ją kochają i babcię, która jest z nimi bardzo związana . Chłopiec natomiast zna to ciepło rodzinne jedynie ze wspomnień. Też miał kiedyś babcię,dla której był ważny . Teraz...teraz nie ma w domu tego,co powinno mieć każde dziecko . Matka pijaczka, ojciec nieznany i multum obcych wujków,dla których mały Edziu jest od czasu do czasu niczym worek treningowy.

Jest też Jan. Samotny, starszy mężczyzna, który powraca z emigracji do kraju. Jaka będzie jego rola w tej historii? Czy odnajdzie to, na czym najbardziej mu zależy?

Pani Ewa stworzyła historię,która niestety często ma odzwierciedlenie w życiu realnym. Autorka dotyka problem patologii oraz krzywdy dzieci,które często cierpią w ciszy i samotności . Poruszająca ,ale jakże ważna lektura , którą z czystym sumieniem polecam.

Informacje dodatkowe o Dom pod szczęśliwą gwiazdą:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2023-09-19
Dodał/a opinię: Anonim2414

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Dom pod szczęśliwą gwiazdą

Kup książkę Dom pod szczęśliwą gwiazdą

Kamienica pełna marzeń
Ewa Formella0
Okładka ksiązki - Kamienica pełna marzeń

Kilkuletnia Zosia mieszka z mamą, przybranym ojcem, młodszą siostrzyczką i czworonożnym przyjacielem w jednej z gdańskich kamieniczek. Pewnego dnia do...

Listy do Duszki
Ewa Formella0
Okładka ksiązki - Listy do Duszki

Wolne Miasto Gdańsk lata 1937-1938. Stefania i Heinrich zakochują się w sobie prawie od pierwszego spotkania. Niewinna miłość tych...