Okładka książki - Domek pod lasem

Domek pod lasem

Dzisiaj mam dla Was pozycję dla dzieci. Historia opowiada o rodzinie Leśniewskich, którzy przeprowadzają się do nowego domku pod lasem. Mama, tata oraz nasi główni bohaterowie Jakub, Oliwia i Pola. Dziewczynki często lubiły podziwiać widok z okna, aż pewnego dnia dojrzały w nim królika. Rodzeństwo w końcu wybrało się do lasu i poznało jego tajemnice oraz zagrażające mu niebezpieczeństwo. Czy uda im się ochronić leśnych przyjaciół przez zagrożeniem ze strony wilka?

Uwielbiam w dziecięcych historiach to, że mamy możliwość przenieść się do przepięknych miejsc. Tym razem naszym głównym miejscem książki jest las i otaczające go piękno, które zostało przedstawione w piękny sposób. Autorka bowiem zwraca uwagę na istotne szczegóły. Mamy tutaj połączenie rzeczywistości z magią i nasze dzieci mają szansę stać się bohaterami dla mieszkańców lasu.

Jak dobrze wiecie, bajki zazwyczaj niosą ze sobą jakiś morał, więc i tutaj nie mogło być inaczej. Małgorzata Mirosławska stara się uświadomić najmłodszym czytelnikom, iż zawsze warto zrobić coś raz, a porządnie, by później nie musieć robić tego drugi raz. Ale najważniejszym przekazem tej historii jest to, aby w życiu zawsze kierować się sercem.

„W życiu zawsze kierujcie się sercem, bo to ono prowadzi nas do prawdziwej mądrości, dobroci i szczęścia. Niech serce będzie kompasem, który wyznacza wam drogę przez życie. W ten sposób okryjecie także prawdziwą przyjaźń, opartą na szacunku, zaufaniu i życzliwości.”

Jakub, Oliwia i Pola przekonali się na własnej skórze, że kierowanie się sercem pomaga w znajdowaniu prawdziwych przyjaciół na których zawsze może liczyć. Pamiętajcie zatem, że dobro zawsze do nas wraca.

Książka posiada przepiękne ilustracje wykonane przez Ariela Snopkiewicza, które dodają tej pozycji niesamowitego uroku. Twarda oprawa również czyni tę książeczkę pięknym wydaniem.

Domek pod lasem to niezwykle interesująca pozycja, w której odkryjemy leśny świat i panującą w nim magię. Zobaczymy też, że życzliwość i wzajemny szacunek są niezwykle ważnymi elementami naszego życia.

Informacje dodatkowe o Domek pod lasem:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Tercja
Data wydania: 2024-12-22
Ilustracje:Ariel Snopkiewicz
Dodał/a opinię: Grażyna Wróbel

Zobacz opinie o książce Domek pod lasem

Kup książkę Domek pod lasem

To tylko ja
Małgorzata Mirosławska0
Okładka ksiązki - To tylko ja

Nauczycielka, bibliotekarka, poetka, mama dwójki dzieci i troskliwa babcia. Miłośniczka górskich wędrówek oraz długich spacerów brzegiem morza. W podróży...

Zamknięte w Słowach
Małgorzata Mirosławska0
Okładka ksiązki - Zamknięte w Słowach

Siłą poezji jest to, że dociera do czytelnika podskórnie. Niekiedy dociera bezpośrednio do serca, do wyobraźni odbiorcy; stawia retoryczne pytania albo...