Okładka książki - Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą


Ocena: 6 (1 głosów)
opis

Należę do osób, które mogą się pochwalić dość zasobną spiżarnią. Przerabiam owoce i warzywa z własnego ogrodu, a brakujące surowce pozyskuję ze sprawdzonych źródeł, najczęściej ekologicznych. Większą część przetworów przygotowuje według starych receptur, ale co roku wprowadzam coś nowego.

W tym roku jako eksperyment wykorzystam przepisy zaproponowane przez Pana Zbigniewa Tomasza Nowaka w książce pt. '' Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą''.

Autor zebrał w swojej książce przepisy na te przetwory, które — jak nas przekonuje — leczą.

Co szczególnie przykuło moją uwagę?

— Przepisy są opatrzone komentarzem dotyczącym zalet odżywczo-leczniczych opisanego przetworu, korzyści w kuchni oraz dobrymi radami przy ich produkcji,

— układ książki opiera się na sezonowości warzyw i owoców, co z pewnością ułatwi korzystanie z książki (rozpoczyna, się od fiołka, a kończy na chrzanie),

— przetwory są wyjątkowe ze względu na bogatą tradycję przygotowywania i walory smakowo-lecznicze,

— ciekawe połączenia produktów np. czarna porzeczka, papierówka i pomarańcza, czarna jagoda i grejpfrut, malina i banan,

— przekonywające i zaciekawiające jednocześnie tytuły rozdziałów np. ''Doceńmy aronię'', ''Róża nie tylko do podziwiania'' itp.

— książka jest napisana w sposób przejrzysty, ma piękne fotografie.

Pan Zbigniew Tomasz Nowak wykorzystuje w swoich przepisach cukier trzcinowy, który można zastąpić białym cukrem.

Jestem przekonana, że każda gospodyni może wybrać z tych receptur coś dla siebie, by zaimponować domownikom, zaskoczyć znajomych, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie najbliższych.

Ja wybieram m.in. dżem z czarnych jagód i grejpfruta, kapustę czerwoną kwaszoną z jabłkami i lecznicze wino z buraków i porzeczki czarnej.

Od siebie dodam przepis na sok z malin ''na surowo''.

W słoju ubijamy maliny (nie płuczemy ich), przykrywamy wygotowaną lnianą ściereczką, po dwóch dniach odciskamy sok, ważymy i na 1 kg soku dajemy 1,4 kg cukru. W emaliowanym garnku lub kamieniaku mieszamy sok z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, aż się cukier rozpuści. Tę czynność powtarzamy przez kilka dni-do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sok przelewamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.

Polecam tę książkę do kulinarnej kolekcji.

Informacje dodatkowe o Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą:

Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Data wydania: 2018-08-20
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7864-294-7
Liczba stron: 240
Język oryginału: polski
Dodał/a opinię: Emilly26

Tagi: bóg

więcej
Zobacz opinie o książce Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Kup książkę Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Inne książki autora
Infekcje u dzieci lecz ziołami
Zbigniew T. Nowak0
Okładka ksiązki - Infekcje u dzieci lecz ziołami

Dzięki książce Zbigniewa T. Nowaka poznamy kurację poprawiającą odporność u dziecka, a także dowiemy się jak przeciwdziałać takim chorobom i dolegliwościom...

Jak odzyskać zdrowie po COVID-19? Natura i nauka podpowiadają
Zbigniew T. Nowak0
Okładka ksiązki - Jak odzyskać zdrowie po COVID-19? Natura i nauka podpowiadają

Jedyny na rynku kompleksowy poradnik dla ozdrowieńców! COVID-19 to nie to samo, co zwykle przeziębienie czy nawet grypa. Liczne powikłania doznane...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy