Okładka książki - Dopóki hormony nas nie rozłączą. Kiedy menopauza i andropauza wystawiają związek na próbę

W literaturze popularnonaukowej poświęconej zdrowiu niezwykle rzadko trafia się na pozycje, które redefiniują sposób, w jaki myślimy o biologii w kontekście humanistycznym i społecznym. Książka „Dopóki hormony nas nie rozłączą” autorstwa Katarzyny Skórzewskiej, Piotra Pawła Świniarskiego oraz Zuzanny Kuffel robi to w sposób brawurowy. Zamiast kolejnego, jednostronnego poradnika medycznego otrzymujemy tu wielowymiarowe studium dojrzałości, które zdejmuje odium tabu z tematów menopauzy i andropauzy, a co najważniejsze - nie rozpatruje ich w izolacji, lecz wrzuca w sam środek relacji dwojga ludzi. To fundamentalna zmiana perspektywy, która sprawia, że publikacja ta staje się lekturą wręcz obowiązkową dla każdego, kto pragnie zrozumieć, że za kryzysami w stałych związkach niejednokrotnie stoi nie wygasające uczucie, lecz subtelna, hormonalna rewolucja w naszych organizmach.

Największą siłą tej publikacji jest jej struktura oraz stylistyka. Wybór formy wywiadu rzeki, umiejętnie moderowanego przez dociekliwą dziennikarkę, okazał się strzałem w dziesiątkę. Warstwa językowa uderza naturalnością - autorzy unikają hermetycznego, akademickiego żargonu, choć ani na chwilę nie tracą naukowej rzetelności. Rozmowa płynie swobodnie, jest pełna empatii, taktu i subtelnego humoru, co pozwala bez skrępowania poruszać kwestie intymne, takie jak spadek libido, zaburzenia seksualne czy lęk przed starzeniem się. Czytając te strony, nie ma się wrażenia uczestniczenia w suchej prelekcji lekarskiej, lecz raczej w mądrej, głębokiej konsultacji, podczas której specjaliści pochylają się nad pacjentem z autentyczną troską i pełnym zrozumieniem.

Do kluczowych zalet książki należy zaliczyć jej symetryczność oraz wyważone, racjonalne podejście do medycyny. Zestawienie perspektywy kobiecej i męskiej w jednym tomie pozwala partnerom na wzajemne przejrzenie się w swoich doświadczeniach i zrozumienie, że transformacja hormonalna dotyka obu stron w podobnym stopniu, choć objawia się inaczej. Godne najwyższego uznania jest także podejście autorów do terapii hormonalnych - unikają oni zarówno taniej sensacji i demonizowania farmakoterapii, jak i bezkrytycznego zachwytu. Zamiast tego oferują solidny, oparty na aktualnych badaniach filtr bezpieczeństwa, który skutecznie rozprawia się z internetowymi mitami i obietnicami cudownych suplementów. Wprowadzenie do narracji autentycznych przypadków z wieloletniej praktyki lekarskiej autorów nadaje całości głęboko ludzki wymiar i pozwala czytelnikowi poczuć, że jego własne lęki nie są odosobnione.

Jeśli miałabym wskazać słabszą stronę tej publikacji, byłaby to jej momentami zbyt szeroka kompozycja. Chęć holistycznego ujęcia tematu sprawiła, że obok kluczowych zagadnień relacyjnych i endokrynologicznych, autorzy poruszają mnóstwo pobocznych wątków, od dietetyki, przez problemy ze snem i łysieniem, aż po fizjoterapię uroginekologiczną. W kilku momentach ta wielowątkowość sprawia, że główna oś rozmowy - czyli dynamika związku w kryzysie - schodzi na dalszy plan, a dynamika tekstu nieznacznie zwalnia pod ciężarem czysto poradnikowych szczegółów. Dla czytelnika szukającego esencjonalnego kompendium psychologicznego ten nadmiar praktycznych mikromodułów może być chwilowo przytłaczający, choć z drugiej strony dla wielu osób będzie stanowił cenną bazę wiedzy.

To rzadki przykład literatury medyczno-społecznej, która nie tylko edukuje, ale ma realną moc naprawiania relacji międzyludzkich. Pokazuje, jak ogromne znaczenie ma komunikacja i jak często przypisujemy złe intencje partnerowi, podczas gdy jego zachowanie jest podyktowane biologią. Książka nie redukuje człowieka do poziomu hormonów, ale uczy czułości wobec zmieniającego się ciała - własnego i bliskiej osoby. To genialnie napisany, mądry i szalenie potrzebny drogowskaz na drugą połowę życia, który zamiast straszyć nieuchronnym upływem czasu, daje realne narzędzia do budowania jeszcze silniejszej bliskości.

Informacje dodatkowe o Dopóki hormony nas nie rozłączą. Kiedy menopauza i andropauza wystawiają związek na próbę:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-06-03
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Dodał/a opinię: auraliteracka

Tagi: Rodzina i zdrowie

Zobacz opinie o książce Dopóki hormony nas nie rozłączą. Kiedy menopauza i andropauza wystawiają związek na próbę

Kup książkę Dopóki hormony nas nie rozłączą. Kiedy menopauza i andropauza wystawiają związek na próbę