Życie Nevena, dla Sary było cenniejsze niż jej same. Nie wyobrażała sobie siedzieć bezczynnie, postanowiła działać. Chociaż myślała, że już nigdy nie spotka tego człowieka, dobrowolnie oddaje się w jego ręce. Ponowie staje się „zabawką” prokuratora Rostowa. Jednak tym razem on posuwa się krok dalej. Nie tylko zamyka ją w piwnicy, głodzi i bije, ale również szantażem zmuszona do ślubu z nim. Wszystko wymyka się spod kontroli, a Sara zaczyna czuć, że to już koniec jej życia.
Neven budzi się ze śpiączki i jest wściekły, kiedy dowiaduje się, co się stało. Boi się o Sarę i wraz z bratem, Lovro, zamierza ją odbić. Jednak kiedy dowiaduje się o ślubie i widzi pewne sceny, czuje się oszukany. Zaczyna wierzyć, że kobieta wszystko zaplanowała z jego wrogiem, że nie była z nim szczera, że to tamtego kocha. Czy mężczyzna dopuści do siebie prawdę? Czy Sara uwolni się od męża? Czy ta dwójka ma jeszcze jakieś szanse na wspólną przyszłość? Co takiego się jeszcze stanie?
Zacznę od tego, że jest to tom drugi z serii. Ja tom pierwszy czytałam, jednak nie znajdziecie u mnie jego recenzji. Czy musimy znać tom pierwszy, żeby sięgnąć po drugi? Moim zdaniem tak, pomimo że nie są o tym samym bohaterze. Jednak zdarzenia z pierwszego tomu są na tyle ważne, że należy je znać, aby zrozumieć wszystko.
Mnie książka się podobała i to bardzo. Kolejny świetny romans mafijny – tak bym ją podsumowała. Mamy porachunki mafijne, niebezpieczeństwo, strzelaniny, zemstę, a jednocześnie różne oblicza miłości, tajemnice, sekrety, namiętności. Mnie wciągnęła i to bardzo. Praktycznie od pierwszych stron nie mogłam się od niej oderwać i tak pozostało, aż nie dotarłam do ostatniego zdania. Czytało się ją szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji. W książce dość dużo się działo, akcja była sprawnie poprowadzona, znalazłam w niej ciekawe zwroty.
Bohaterowie zdecydowanie ciekawi, dobrze wykreowani.
Sara jest kobietą, która w życiu bardzo dużo przeszła, a los niestety nadal jej nie oszczędza. Dla kogoś, kto stał się jej bliski, potrafi poświęcić wiele, nawet siebie. Osobiście ją polubiłam.
Neven to mężczyzna narwany, nieufny, niebezpieczny. Czasem miałam ochotę nim potrząsnąć, kiedy nie potrafił, chociaż na chwilę zaufać, zrozumieć, że nie wszystko jest takim, na jakie wygląda. Czy go polubiłam? Tak, ale nie od początku.
„Dopóki oddycham. Neven” to książka, w której znalazłam wszystko to, czego oczekuję od romansu mafijnego. Świetnie się z nią bawiłam i z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-10-09
Anna Kaczor
W świecie pozorów tylko nieliczni dopatrzą się fałszu. Lara za wszelką cenę pragnie uratować firmę ojca, który kilka miesięcy wcześniej zginął w wypadku...