”Drań”
Agnieszka Kowalska - Bojar już chyba jest Wam dobrze znana. Autorka wyjątkowa, dla której nie ma granic. Gdy pisze, nigdy tak do końca nie wiadomo czego się spodziewać . Choć w sumie jedno jest pewne - przeplata świetny humor z makabrycznymi wręcz scenami. Zawsze przy jej książkach zaznaczam, że nie są dla każdego i z tą jest to samo choć w sumie w porównaniu do niektórych poprzednich lub tych co się zbliżają do wydania , nie jest najmocniejsza. Ale mimo to świetna !
Surogatka - co myślicie gdy słyszycie to słowo? Czy nosząc pod sercem dziecko przez te 9 miesięcy byłybyście w stanie je oddać ? Co musiałoby się w Waszym życiu wydarzyć by to było do zaakceptowania ? Był czas, że sama myślałam nad oddaniem jajeczek ale nawet na to nie potrafiłam się zdecydować. Jednak Magda, bohaterka tej książki, jest w tak podbramkowej sytuacji życiowej, że nie widzi innego wyjścia. Jej mąż zginął, teściowa mści się za to, że pojawiła się w życiu jej syna i chce odebrać jej córki. Urodzenie dziecka parze, która nie może go mieć, wydaje się jedynym wyjściem.
Ale gdy poznaje te parę, żałuje swojej decyzji z dnia na dzień coraz bardziej. Nie dość, że potencjalna mamusia - Sylwia - to chodzący sopel lodu z wielką słabością do pieniędzy i ...rozwiązłego życia, to jeszcze Pan Tata, postanawia osobiście dokonać zapłodnienia i jego charakter wyjątkowo odrzuca naszą bohaterkę.
Co takiego jest w Danielu, że Magda tak nim gardzi ? Jeżeli znacie poprzednie książki Agnieszki, wiecie czego można się po jej bohaterach spodziewać. No drań po prostu, w każdym tego słowa znaczeniu. Mężczyzna z pozoru mający wszystko, jednak niezwyczajny, że kobieta nie pada przed nim z zachwytu. Zniesmaczenie jego osobą ze strony Magdy, doprowadza go do szału i postanawia ją złamać i upokorzyć. Ale czy to mu się uda ?
"Miała być zabawką na jedną noc, a powoli stawała się jego obsesją."
Magda to silna bohaterka, taka jakie lubię. I uzbrojona 😂 w dwa małe, pyskate i nieobliczalne demony pospolicie zwane córkami. Z tą trójką nawet taki drań jak Daniel, nie ma szans. Mimo, że przed Magdą trudna i bolesna przeprawa, nie jeden moment przerażenia, to finał jest jak zwykle zadowalający. Choć w sumie... Przy ostatnich stronach wręcz miałam ochotę udusić naszą kochaną autorkę 😅 za te palpitacje , szok i niedowierzanie, myślałam ,że znów zrobiła mi to co z Nikolajem 🙄 ale sami się przekonajcie czemu byłam na skraju załamania nerwowego. Warto.
Jeśli alkoholizm, przemoc, kazirodztwo, brutalny i perwersyjny seks to kwestie, które są dla Was do zaakceptowania, nie uważacie ,że to coś czego absolutnie w książkach być nie powinno - polecam. Tylko bierzcie ostrzeżenia przed książkami Agi na poważnie, żeby nie było później "nie spodziewałam się tego". Nikt z nas - recenzentów - nie żartuje 😈 dziękuję Aguś za kolejną Twoją wspaniałą książkę. Masz we mnie wierną fanką jakbyś jeszcze nie była tego świadoma.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-04-27
Marta BONIECKA
Bywa, że życie nie układa się nam tak, jak tego pragniemy. Wielka miłość kończy się dla Małgosi równie wielkim rozczarowaniem. Nieplanowana ciąża na ostatnim...
Inny czas, inny świat, zmierzch ludzkości. Na planecie, gdzie osiedliła się grupa pozostała po zagładzie, ląduje statek z tajemniczym pasażerem. Mimo upływu...