Recenzja „Drapieżne bestie”
„Lubił książki, ogólnie mówiąc, dlatego, że można im było zaufać. Książkę można przeczytać tysiąc razy, na tysiąc sposobów, ale słowa na jej stronach nigdy się nie zmienią. W przeciwieństwie do ludzi, książki nie mogą się tobą rozczarować. Nie mogą cię porzucić; nie mogą cię zawieść.”
„Drapieżne bestie” to książka wydana w 2022r. A jej autorką jest Ayana Gray. Pisarka zadebiutowała właśnie tą powieścią, która została bestsellerem New York Timesa oraz jest pierwszą częścią cyklu „Beasts of Prey”.
Koffie pracuje z mamą dla Nocnego Zoo. Opiekują się w nim zwierzętami żeby spłacić dług który lata wcześniej zaciągnął ojciec dziewczyny. W ten sposób chcą odzyskać wolność. Pewnego dnia podczas pokazu zwierząt dochodzi do incydentu po którym właściciel Zoo grozi bliskim Koffie. Dziewczyna nie umie przejść obok tego obojętnie, niestety uwalnia moc której sama nie rozumie. Teraz musi uciekać.
W tym samym czasie Ekon marzy aby zostać wojownikiem i walczyć dla Synów Sześciu. Został mu tylko jeden rytuał, zanim jednak do niego przystąpi, zostaje wezwany do pożaru w Nocnym Zoo. Zamieszanie, ogień i zbiegowie są głównym zadaniem chłopaka. W czasie ich wypełniania trafia jednak na coś straszniejszego. Shetani – potwór terroryzujący miasto staje mu na drodze.
Zbieg okoliczności sprawia, że Ekon i Koffie wpadają na siebie i postanawiają działać razem ukrywając swoje prawdziwe zamiary. Ich głównym celem jest odnalezienie Shetani. W tym celu wyruszają do dżungli pełnej magii i niebezpieczeństw.
O „Drapieżnych bestiach” dowiedziałam się dopiero jak wyszedł drugi tom, ale opis tak mi się spodobał, że postanowiłam od razu ją przeczytać. I stwierdzam, że to była dobra decyzja. Książka jest pełna magii i tajemnic, do tego występuje w niej masa magicznych stworzeń. Wszystkie te czynniki sprawiły, że książka przypadła do mojego gustu. Do tego mam wrażenie, że tematyka książki jest czymś nowym, przynajmniej ja nic takiego nigdy nie czytałam, owszem są tam wątki które spotyka się w wielu powieściach, ale jednocześnie czułam w niej coś świeżego. Jak najbardziej na plus.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-06-01
Tytuł oryginału: Beasts of Prey #1
Colibri
Bestie powracają, by udowodnić, że tylko lojalność, przyjaźń i miłość mogą nas wyprowadzić z ciernistego labiryntu. Koffi zapłaciła wysoką cenę za swoje...