Okładka książki - Droga do pewności siebie. Kurs poprawy samooceny

Droga do pewności siebie. Kurs poprawy samooceny

Muszę przyznać, że do tej książki podeszłam z lekkim dystansem, bo poradników o pewności siebie jest naprawdę sporo. Autor, będący psychiatrą pokazuje, skąd tak naprawdę bierze się niska samoocena i jak wpływa ona na codzienne decyzje, relacje i sposób postrzegania siebie. To co ważne zauważa, że nad samooceną trzeba pracować nieustannie, bo może ona spaść w każdej chwili.
W książce tej znajdziemy kompendium wiedzy o samoocenie od definicji, po problemy w relacjach międzyludzkich wynikające z niskiej samooceny, przez emocje z nią związane, aż po praktycznie wskazówki jak podnieść poczucie własnej wartości. To co ważne książka zawiera też ćwiczenia na zdrową samoocenę, dzięki czemu to, co przeczytamy zostanie z nami na pewno na dłużej.
Autor nie ocenia, mówi o własnych problemach z samooceną i pokazuję, że tak naprawdę wiele osób boryka się z niskim poczuciem własnej wartości, z drugiej strony pokazuje jak wyjść krok po kroku z tego błędnego koła.
Mam poczucie, że ta książka może być takim pierwszym krokiem do zmiany myślenia o sobie i przestania porównywania się z innymi. Co ważne pokazuje też szereg emocji które wiążą się z tym tematem, przez co można w końcu zrozumieć skąd bierze się na przykład apatia, pesymizm czy poczucie beznadziei.
Jeśli ktoś szuka poradnika, który nie krzyczy motywacyjnymi sloganami, tylko spokojnie tłumaczy mechanizmy budowania samooceny, to ta książka może naprawdę dużo dać. Nie jest to terapia, ale może być dobrym początkiem do pracy nad sobą i własnym poczuciem wartości.

Informacje dodatkowe o Droga do pewności siebie. Kurs poprawy samooceny:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The Self-Esteem Class
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce Droga do pewności siebie. Kurs poprawy samooceny

Kup książkę Droga do pewności siebie. Kurs poprawy samooceny