Okładka książki - Duch Gór (Tom 1). Klątwa siódmej córki. Duch Gór. Tom 1

Duch Gór (Tom 1). Klątwa siódmej córki. Duch Gór. Tom 1

I to są takie książki, które zdecydowanie lubię. Dla kogo ta pozycja?

Dla miłośników baśniowych klimatów. Bo ta niepowtarzalna, magiczna atmosfera wręcz wydziera z każdej strony. Tutaj magia i tajemnica mieszają się, ze światem realnym, ale tego pierwszego jest zdecydowanie więcej.

Dla tych co kochają słowiańskie obrzędy i Karkonoskie legendy. Po przeczytaniu tej książki poznacie ich wiele i zapewniam Was, spacer po górach, lesie po tej lekturze już nie będzie taki sam.

Dla kochających ziołolecznictwo i dawne znachorstwo. Przewijają się w tej powieści i naturalne zioła, ale i magiczne eliksiry choćby z krwi smoka.

Dla odważnych. Każda strona tej powieści to spotkanie z rusałkami, domowikiem, Leszym, zmorą, utopcami i to zapewniam Was zaledwie niewielki wycinek słowiańskiego panteonu bóstw, który wyjdzie Wam na spotkanie na kartach tej powieści. Nie zabrakło też postaci rodem z karkonoskich legend z tytułowym Duchem Gór czy Leśną Babą na czele. A jak Wam powiem, że i nawet czarnoksiężnika spotkacie, to mówię, Wam bajka w dosłownym znaczeniu, a nie w przenośni.

Dla miłośników karkonoskich tradycji, którzy chcą poznać życie w trudnych górskich ostępach. Autorka zabiera nas na wyprawę po karkonoskich szlakach, odkrywa tajemnice, tradycje i obyczaje tamtejszych mieszkańców.

Ach, jakże mnie wciągnęła historia małej dziewczynki. Siódmej córki, na którą spada legendarna klątwa. Jak wiele przygód i niebezpieczeństw czeka na to małe dziecko, które nie tylko próbuje odzyskać siebie i swoją tożsamość, ale wręcz dorasta na naszych oczach. Jednak odnoszę wrażenie, że powieść ma również drugie dno. Swoją fabułą pragnie uświadomić nam by chronić to co piękne, co dzikie i naturalne. Zioła, zwierzęta, rośliny. To część nas. Strzeżone przez Ducha Gór.

Lektura tej powieści, to nie pierwsze moje spotkanie z twórczością Aleksandry Seligi i po lekturze tej książki, wiem, że nie ostatnie. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom.

Informacje dodatkowe o Duch Gór (Tom 1). Klątwa siódmej córki. Duch Gór. Tom 1:

Kup książkę Duch Gór (Tom 1). Klątwa siódmej córki. Duch Gór. Tom 1

Panna. Gołoborze
Aleksandra Seliga0
Okładka ksiązki - Panna. Gołoborze

Porywająca powieść, której akcja rozgrywa się na Łysej Górze, w legendarnym miejscu spotkań czarownic. 1137 rok. Na Łysej Górze, w miejscu legendarnego...

Gołoborze (Tom 3). Starucha
Aleksandra Seliga0
Okładka ksiązki - Gołoborze (Tom 3). Starucha

Porywający finał mistrzowskiej, przesiąkniętej słowiańszczyzną trylogii Gołoborze. Słowiańscy bogowie, rytuały, przesądy i mity zawarte w trzymającej...