Sabina i Maria Kalinowskie są bliźniaczkami, których życie zostało zaplanowane przez starszego brata. Według niego Maria ma wyjść za mąż, celem uchronienia majątku rodziny, natomiast Sabina ma wstąpić do klasztoru, aby zapobiec klątwie przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dziewczęta wyrażają bunt przeciwko takiemu losowi, a wybuch walki o Lwów niweczy plan brata. Czy Sabina i Maria przeciwstawią się bratu i przepowiedni?
DUCHY KURHANÓW to powieść o rodzinnej klątwie, o sile kobiet, ale też o wojnie o Lwów. Jeśli lubicie powieści z odrobiną historii, to serdecznie wam ją polecam!
Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Pani Magdaleny Wala i uważam je za bardzo udane. Przyjemnie spędziłam czas zatapiając się w tej historii, która wywołałam u mnie mnóstwo uczuć. Połączenie klątwy rzucającej cień na bohaterki i umiejscowienie akcji w czasie wojny o Lwów to zabieg, który bardzo mi się spodobał. Pozwoliło to na przemycenia w fabule informacji o czynie Orląt Lwowskich i o Ochotniczej Legii Kobiet, ale też o obowiązujących w tamtych czasach obyczajach. W powieści, oczywiście nie zabrakło wątku miłosnego, ale wszystko zostało nakreślone ze smakiem.
Kreacja bohaterek przypadła mi do gustu, bowiem zostały przedstawione jako silne kobiety, walczące o siebie. Jednak z charakteru bliżej mi do buntowniczej Sabiny, niż do zapobiegawczej Marii.
Na mojej kupce hańby mam jeszcze jedną pozycje autorki i już wiem, że nie będzie tam za długo czekać na przeczytanie.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2022-08-10
Kategoria: Historyczne
kotoksiazka
Miłość i walka między powstaniami Co zrobić, gdy grają werble, młoda krew wre, a zapaleńcy gotują się do walki? Podczas gdy wszystkie zwyczajne kobiety...
Mysłowice, lato 1939 roku. Ewa Abramowicz jako posłuszna córka przygotowuje się do zaaranżowanego przez rodziców ślubu. Dziewczyna ma wątpliwości...