Okładka książki - Duma i gniew. Uciekinierzy

Duma i gniew. Uciekinierzy

Lubicie książki z mocnym tłem historycznym?

Powracający na Podole, po wielu latach nauk w Warszawie,  młody szlachcic Miłosz Rastawicki staje się świadkiem pewnej zbrodni. W wyniku wielu intryg to on zostają oskarżony o morderstwo swoje sąsiada. Ratując się przed oskarżeniami ucieka z rodzinnego domu. Młoda szlachcianka Aleksandra Łubieńska, przyszła synowa ofiary, znika nagle z Podola.

Joanna Jax perfekcyjnie bawi się fikcją i faktami. Historia w jej książkach nabiera rumieńców, emocjonuje, rozpala wyobraźnię. Tym razem autorka przenosi nas do Polski końca XVIII wieku. Burzliwe losy naszego kraju, widomo kolejnych rozbiorów, walka magnatów z królem są barwnym tłem dla opowieści o losach dwójki młodych ludzi uwikłanych w intrygi, uciekających przed palącą chęcią zemsty rodziny Barszczewskich,  szukających swego miejsca w świecie i odczuwających pierwsze podmuchy miłości.

Autorka doskonale oddaje specyfikę tamtych czasów. Małżeństwa służyły powiększeniu majątków, zdobyciu władzy lub spłaceniu długów zaciągniętych w wyniku hulaszczego życia rodów szlacheckich. Małżonkowie często szukali miłości i szczęścia poza domem. Romanse były na porządku dzienny, a dzieci rodzące się z tych związków nikogo nie zaskakiwały. Salony huczały od plotek, buzowały rodzącymi się tam intrygami i układami.

Z tych ram stara się wyrwać rezolutna Aleksandra. Chce żyć po swojemu, chce zaznać miłości tylko czy inni jej na to pozwolą? Miłosz to prawy i dzielny mężczyzna, wychowany w duchu patriotyzmu. Od pierwszych stron wzbudza naszą sympatię i szacunek. Rodzeństwo Barszczewskich to ich bezduszne przeciwieństwo. Dla nich liczy się tylko władza i zemsta, nieważne w jaki sposób osiągnięte.

„Uciekinierzy” to bardzo wciągająca książka. Zwroty akcji, niespokojne tło historyczne, nieszczęścia, które przydarzają się głównym bohaterom, moralność obowiązująca w tamtych czasach oraz wykorzystywanie kobiet do celów politycznych i majątkowych wywołują gwałtowną burze emocjonalną w czytelniku. Czyta się ją z rumieńcami na twarzy i z zaparty tchem. Z wielkim zainteresowaniem będę śledzić losy Aleksandry i Miłosza, bo powiem Wam, że bardzo ich polubiłam.

Współpraca barterowa @skarpawarszwaska

Kup książkę Duma i gniew. Uciekinierzy

Bliski koniec
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Bliski koniec

W trudnych czasach zawsze można liczyć na rodzinę! Losy Gustawa, Wiktorii i Fryderyka nie należą do najłatwiejszych. Gustaw musi zmierzyć się z chorobą...

Czas zapomnienia. Kair, czwarta rano
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Czas zapomnienia. Kair, czwarta rano

Pod koniec lat czterdziestych dochodzi w Berlinie do serii tajemniczych morderstw. Pozornie ofiary nic nie łączy, jednak oficer prowadzący śledztwo odkrywa...