Okładka książki - Duma i gniew. Uciekinierzy

Duma i gniew. Uciekinierzy

Lubicie książki z mocnym tłem historycznym?

Powracający na Podole, po wielu latach nauk w Warszawie,  młody szlachcic Miłosz Rastawicki staje się świadkiem pewnej zbrodni. W wyniku wielu intryg to on zostają oskarżony o morderstwo swoje sąsiada. Ratując się przed oskarżeniami ucieka z rodzinnego domu. Młoda szlachcianka Aleksandra Łubieńska, przyszła synowa ofiary, znika nagle z Podola.

Joanna Jax perfekcyjnie bawi się fikcją i faktami. Historia w jej książkach nabiera rumieńców, emocjonuje, rozpala wyobraźnię. Tym razem autorka przenosi nas do Polski końca XVIII wieku. Burzliwe losy naszego kraju, widomo kolejnych rozbiorów, walka magnatów z królem są barwnym tłem dla opowieści o losach dwójki młodych ludzi uwikłanych w intrygi, uciekających przed palącą chęcią zemsty rodziny Barszczewskich,  szukających swego miejsca w świecie i odczuwających pierwsze podmuchy miłości.

Autorka doskonale oddaje specyfikę tamtych czasów. Małżeństwa służyły powiększeniu majątków, zdobyciu władzy lub spłaceniu długów zaciągniętych w wyniku hulaszczego życia rodów szlacheckich. Małżonkowie często szukali miłości i szczęścia poza domem. Romanse były na porządku dzienny, a dzieci rodzące się z tych związków nikogo nie zaskakiwały. Salony huczały od plotek, buzowały rodzącymi się tam intrygami i układami.

Z tych ram stara się wyrwać rezolutna Aleksandra. Chce żyć po swojemu, chce zaznać miłości tylko czy inni jej na to pozwolą? Miłosz to prawy i dzielny mężczyzna, wychowany w duchu patriotyzmu. Od pierwszych stron wzbudza naszą sympatię i szacunek. Rodzeństwo Barszczewskich to ich bezduszne przeciwieństwo. Dla nich liczy się tylko władza i zemsta, nieważne w jaki sposób osiągnięte.

„Uciekinierzy” to bardzo wciągająca książka. Zwroty akcji, niespokojne tło historyczne, nieszczęścia, które przydarzają się głównym bohaterom, moralność obowiązująca w tamtych czasach oraz wykorzystywanie kobiet do celów politycznych i majątkowych wywołują gwałtowną burze emocjonalną w czytelniku. Czyta się ją z rumieńcami na twarzy i z zaparty tchem. Z wielkim zainteresowaniem będę śledzić losy Aleksandry i Miłosza, bo powiem Wam, że bardzo ich polubiłam.

Współpraca barterowa @skarpawarszwaska

Kup książkę Duma i gniew. Uciekinierzy

Na obcej ziemi. Powiew nadziei
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Na obcej ziemi. Powiew nadziei

Poruszająca historia ludzi, którzy mimo przeciwności losu, kolejny raz muszą budować swoje życie od nowa... Po opuszczeniu Wołynia, Wissarion, Nadia...

Czas zapomnienia. Kair, czwarta rano
Joanna Jax0
Okładka ksiązki - Czas zapomnienia. Kair, czwarta rano

Pod koniec lat czterdziestych dochodzi w Berlinie do serii tajemniczych morderstw. Pozornie ofiary nic nie łączy, jednak oficer prowadzący śledztwo odkrywa...