To ładna młodzieżowa historia z dużą nutą świetnie oddanych emocji jakimi mogą być targani bohaterowie.
Poznajemy Zandera, młodego aktora, który wyrusza na survivalową wyprawę, by naprawić swój wizerunek. Towarzyszyć ma mu fanka, jednak los płata figla i zamiast zakochanej wielbicielki pojawia się Charlie dziewczyna, która delikatnie mówiąc, nie darzy go sympatią. Jedzie tylko dla swojej najlepszej przyjaciółki. Już od początku czuć, że to połączenie charakterów zapowiada burzę emocji.
Najbardziej urzekło mnie pokazanie prawdziwej przyjaźni takiej, dla której jest się w stanie zrobić wszystko, nawet pojechać na wyprawę survivalową, czy poświęcić swoją karierę. Bardzo prawdziwie została też przedstawiona żałoba i to, jak strata bliskiej osoby potrafi rozbić człowieka od środka. Emocje bohaterów są opisane bardzo autentycznie, chwilami wręcz czuć, jak strata boli.
To historia o otwieraniu się na drugiego człowieka, na uczucia i na życie. O tym, że czasem trzeba znaleźć się na skraju własnej przepaści, żeby w końcu zobaczyć, co naprawdę jest ważne.
"Życie nie polega tylko na przetrwaniu. Życie jest piękne i trzeba je przeżyć."
Niestety realizm momentami mocno kuleje. Pomysł wypuszczenia dwójki nastolatków samotnie na niebezpieczną wyprawę survivalową jest dość naciągany, ale jeszcze można przymknąć na to oko dla fabuły. Jednak scena z liną asekuracyjną, która rozwiązuje się przez deszcz, była już dla mnie zdecydowanie nie do przyjęcia i szczerze mówiąc obniżam za to ocenę o 1 gwiazdkę. Niechby piorun walnął w drzewo do którego była przytwierdzona, albo coś w tym stylu.
Mam więc bardzo ambiwalentne odczucia z jednej strony piękne emocje i relacje, z drugiej elementy, które psują wiarygodność. To książka dobra, momentami bardzo dobra, ale nie bez zgrzytów.
Ocena: 7/10 ⭐
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-02-11
Tytuł oryginału: Wandering Wild
Diana Wiszniewska
Po ucieczce z Lengardu - podziemnego ośrodka rządowego - Alyssa Scott zna już swój dar. Jest Mówiącą. Jest Kreatorką, a nie - potworem. Jednak w laboratorium...
,,Napisane po mistrzowsku powieści Lynette Noni to lektura obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli fantasy!" Sarah J. Maas Siedemnastoletnia Kiva Meridan...