Okładka książki - Dzieci upadłych bogów

Dzieci upadłych bogów

Tom 2 cyklu Wojna straconych serc

Są książki, na które kontynuację czekamy z zapartym tchem, a jedną z takich pozycji była dla mnie książka „Dzieci upadłych bogów”. W tej części Tisaanah, która za cenę własnej wolności porzuciła bezpieczeństwo tych, na których jej zależało, zmuszona jest do walki w wojnie Zakonów. Musi podjąć trudne decyzje, które wystawią na próbę jej serce i przekonania. Max, z kolei, staje się dowódcą, zmagając się z własną przeszłością i tajemniczą magią, którą skrywa.

W miarę jak zdrada w Arze wywołuje jeszcze, krwawszy konflikt, bohaterowie muszą podjąć decyzje, które mogą ich wiele kosztować – wolność, władzę, a może i miłość. Zostają wrzuceni w świat starożytnej magii i tajemnic, które mogą odmienić ich los.

Kontynuacja losów Tisaanah i Maxa nie do końca trzymała mnie w napięciu, przyznaję, że czytanie szło mi momentami nieco opornie. Ta część mocno skupia się na politycznych intrygach i walce o władzę, co sprawia, że akcji jest mniej, a więcej zawirowań i moralnych dylematów. Momentami narracja wydawała mi się nieco chaotyczna, a niektóre fragmenty usypiały – może to kwestia mojego gustu, ponieważ nie jest to typowe romantasy. To bardziej opowieść o wyborach, poświęceniach i mrocznych siłach, które zagrażają wszystkim bohaterom.

Najbardziej zaciekawił mnie wątek Aefe – jej historia i tajemnice. Bardzo długo nie potrafiłam w żaden sposób połączyć jej losów z Tisaanah i Maxem, aż w końcu wszystkie elementy wskoczyły na swoje miejsce. Dzięki temu zakończenie książki zaskoczyło mnie i sprawiło, że z pewnością sięgnę po kolejny tom, mimo że ten uważam za średnio udany.

Podsumowując: jeśli lubisz złożone polityczne intrygi i świat pełen tajemnic, ta seria może Ci się spodobać. Mimo mieszanych uczuć do tego tomu, jestem ciekawa, co przyniesie kolejna część!  .

Informacje dodatkowe o Dzieci upadłych bogów:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-12
Tytuł oryginału: Children of Fallen Gods
Dodał/a opinię: MalikaSz

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Dzieci upadłych bogów

Kup książkę Dzieci upadłych bogów

Popioły i przeklęty król
Carissa Broadbent0
Okładka ksiązki - Popioły i przeklęty król

Przy ołtarzu mocy ofiarą jest miłość. Po krwawym turnieju znanym jako Kejari, Oraya jest teraz więźniem we własnym królestwie i opłakuje utratę jedynej...

Córka niczyich światów
Carissa Broadbent0
Okładka ksiązki - Córka niczyich światów

Życie w niewoli nauczyło Tisaanah, jak przetrwać, władając jedynie bystrym umysłem, spostrzegawczością i niewielką ilością magii. Kiedy jednak próbowała...