Dziecko na niebie to przyprawiająca o dreszcz opowieść o miłości i okrucieństwie, o zachwycie nad światem i życiem i o strachu przed nimi. Weber i Philip - przyjaciele, filmowcy, ludzie sukcesu i sławy. Dlaczego więc Philip popełnia samobójstwo? Weber próbuje rozwiązać tę zagadkę. Wgłębiając się w sprawę, odkrywa coraz bardziej zdumiewające fakty z życia przyjaciela i natyka się na przerażające zjawiska. Dobro i zło okazują się nierozerwalnie ze sobą związanie. Skorpion i żółw byli najlepszymi przyjaciółmi. Pewnego dnia stanęli we dwóch nad brzegiem bardzo szerokiej i bardzo głębokiej rzeki, przez którą musieli się przeprawić. Skorpion spojrzał na nią i pokręcił głową. - Nie dam rady. Jest za szeroka. Żółw uśmiechnął się do przyjaciela i rzekł: - Nie martw się. Po prostu wejdziesz mi na grzbiet i przepłyniemy razem. Skorpion wszedł żółwiowi na grzbiet i w mgnieniu oka znaleźli się bezpiecznie po drugiej stronie. Ale gdy już tam byli, skorpion natychmiast ukłuł żółwia. Żółw spojrzał nań przerażony i spytał, wydając ostatnie tchnienie: - Jak mogłeś to zrobić? Byliśmy przyjaciółmi i właśnie uratowałem ci życie. Skorpion skinął głową i odparł smutno: - Masz rację, ale cóż na to poradzę? Jestem skorpionem!
Informacje dodatkowe o Dziecko na niebie:
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2010-09-21