Dostałam niedawno propozycję zrecenzowania paru książek. Na pierwszy rzut oka „Aszanturi. Dziecko odrodzenia” wydawało się wręcz idealną pozycją, dlatego trafiło w moje ręce. Opis wydawał się wręcz nieziemski, okładka też przykuła od razu moją uwagę, co za tym idzie, spodziewałam się, że książka będzie bardzo dobra. Wielu z Was zna pewnie powiedzenie „nie ocenia się książki po okładce”. W przypadku historii stworzonej przez autora sprawdza się ono idealnie.
Na pierwszy rzut oka- wielka góra, a kiedy się przyjrzymy potężna istota. Zdeterminowany wojownik o sercu pełnym odwagi przypadkowo wybudza ze snu prasmoka, a ten zaczyna siać spustoszenie na świecie. W tym samym czasie na morzu rozpętuje się sztorm. Załoga statku przewożącego więźniów ginie. Z życiem uchodzi jedynie jeden marynarz. Z czasem zapasy jedzenie wyczerpują się i aby przeżyć zmuszony jest do wyruszenia na ląd. Na dodatek, mamy tu jeszcze do czynienia z wątkiem porwania księżniczki, w której żyłach płynie krew Dziecka Odrodzenia.
To zaledwie trzy wątki, a w trakcie czytania strasznie się w nich gubiłam i nie potrafiłam uporządkować wydarzeń. Pierwsze parenaście stron jest całkiem niezłych, dużo się dzieję, akcja zaczyna się rozkręcać. Jednak z każdymi kolejnymi nie jest już tak dobrze. Biorąc pod uwagę, że „Aszanturi” to debiut autora, nie podchodzę do niej zbyt krytycznie. W końcu każdy kiedyś gdzieś zaczynał. Nie będę jednak ukrywać faktu, że niektóre postacie nie są dopracowane, a inne natomiast zbyt przerysowane. Tempo akcji jest zaś zbyt szybkie jak dla mnie. Jeśli zdecydujecie się na przeczytanie tej pozycji, weźcie te słowa pod uwagę.
Dodam na koniec, że ta książka zdecydowanie nie jest przeznaczona dla dzieci- dużo wulgaryzmów, dwuznacznych sytuacji . Autor nie oszczędzał też słów na dokładne opisy śmierci poszczególnych bohaterów.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-02-10
Tłumaczenie: brak
majoweczytanie
Czas na ostateczne starcie z siłami ciemności! Armie duchów i demonów szykują się do ostatecznej rozgrywki, w której stawką jest przyszłość ludzkiego...